Groeiambities realiseren doe je zo

Groeiambities realiseren doe je zo

Groeiambities gaan bij directeuren vaak hand in hand met een flinke dosis uitdagingen. Want hoe gaan we dat met elkaar voor elkaar krijgen?

Waar de focus traditioneel bij groeiambities van ondernemingen ligt op lineaire financiële groei. Wordt er tegenwoordig meer bedoeld dan alleen dat. Namelijk groeien in medewerkers én hen behouden, meer tevreden klanten, minder milieu-impact, een (meer) circulaire productie en meer. Kortom, een meer duurzame groeiambitie dan enkel financiële groei. 

In dit artikel lees je over verschillende invalshoeken om de groeiambities van je organisatie en/of team te realiseren. We snappen dat je als directeur meer te doen hebt, dus maakten een handige navigatielijst van de tips en inzichten.

groeiambities? formuleer een groeistrategie goudenananas.nl

Dus zorgen jullie al voor goed uitgedachte en duidelijke richtlijnen voor de teams die het moeten doen? Een strategie die stimuleert en de gezamenlijke visie uitdraagt? Zeg maar de reden waarvoor iedereen zelfs op een slechte dag uit bed komt, opkomt dagen en zich zo goed mogelijk inzet?

Maak het plan zo concreet mogelijk en breek het op in haalbare mijlpalen. Een gedetailleerde roadmap maakt het voor jullie team duidelijk welke stappen er moeten worden genomen om de gestelde doelen te bereiken. Het hebben van een heldere strategie geeft jullie bedrijf een competitief voordeel en helpt jullie om te anticiperen op uitdagingen en kansen in de markt. 

Inspiratie nodig waar je je zoal op kunt richten? Lees dan snel door. Want er volgt een hoop inspiratie.

Goed moment om de Marketingmix aan te pakken

Aanvullend op de ontwikkeling van ene groeistrategie die de groeiambities helpt te realiseren. Is dit het moment aangebroken om de strategische marketingmix onder de loep te nemen. In onderstaande tips is dat dan ook het uitgangspunt. Denk aan prijs, productinnovatie, het verkennen van nieuwe distributiekanalen om een breder publiek te bereiken en ga zo maar door.

Een andere manier om innovatie te stimuleren, is door partnerships aan te gaan met andere organisaties. Deze samenwerkingsverbanden bieden nieuwe perspectieven en kunnen leiden tot baanbrekende innovaties. Denk bijvoorbeeld aan partners die al 100% circulair produceren of technologie hebben ontwikkeld waar jullie op aan kunnen sluiten. Innovatie betekent tenslotte niet dat het wiel telkens opnieuw moet worden uitgevonden. Waak met het oog op het laatste voor het not invented here syndrom.

Op zoek naar meer inspiratie voor knallend succes? Download dan het mini e-boek van de oprichter van de Gouden Ananas. Zij deelt haar kennis en ervaring van de afgelopen 10 jaar als strategisch adviseur van directeuren met groeiambitie. Download het nu

Meten en Analyseren – Data als Leidraad

Al kan een sterk onderbuikgevoel je ver brengen, wil je natuurlijk ook varen op kennis, ervaring en data. Want meten is weten. Een data-analysesysteem helpt jou en je teams om de juiste inzichten te verkrijgen.

In zo een systeem laat je relevante data samenkomen, zodat deze geanalyseerd kan worden. Zodat financiën, processen, productie, levering aan klanten en klanttevredenheid geoptimaliseerd kunnen worden. Denk aan verkoopcijfers, klantgegevens, marketingresultaten en operationele prestaties. Gebruik deze data vervolgens om trends en patronen te identificeren en om jullie bedrijfsprestaties te meten in vergelijking met jullie doelstellingen.

 

Een andere manier om innovatie te stimuleren, is door partnerships aan te gaan met andere organisaties. Deze samenwerkingsverbanden bieden nieuwe perspectieven en kunnen leiden tot baanbrekende innovaties. Denk bijvoorbeeld aan partners die al 100% circulair produceren of technologie hebben ontwikkeld waar jullie op aan kunnen sluiten. Innovatie betekent tenslotte niet dat het wiel telkens opnieuw moet worden uitgevonden. Waak met het oog op het laatste voor het not invented here syndrom.

Meten en Analyseren – Data als Leidraad

Al kan een sterk onderbuikgevoel je ver brengen, wil je natuurlijk ook varen op kennis, ervaring en data. Want meten is weten. Een data-analysesysteem helpt jou en je teams om de juiste inzichten te verkrijgen. In zo een systeem laat je relevante data samenkomen, zodat deze geanalyseerd kan worden. Zodat financiën, processen, productie, levering aan klanten en klanttevredenheid geoptimaliseerd kunnen worden. Denk aan verkoopcijfers, klantgegevens, marketingresultaten en operationele prestaties. Gebruik deze data vervolgens om trends en patronen te identificeren en om jullie bedrijfsprestaties te meten in vergelijking met jullie doelstellingen.

Klantgerichtheid als Basis voor Succes

Iedereen weet het, er zijn talloze boeken over geschreven, opleidingen aan toegewijd en seminars over gegeven. Klantgericht werken, de bedrijven die dat in de vingers hebben, zoals Zappos, CoolBlue en Picnic. Die hebben de halve wereld. Bedrijven die nog een stapje verder gaan door de klant centraal te zetten in hun technologische ontwikkelingen. Zodat dat de klant tijdbesparende voordelen oplevert. Denk aan de feedback van auto’s als die van Tesla, energieverbruik-apps, zodat de rekening geen verrassende black box is. Maar ook apps van zorgverzekeraars die helpen om een gezond leven te leiden, op basis van jouw specifieke levensomstandigheden én gezondheidswensen. Voor succesvolle directeuren van middelgrote bedrijven staat de klant centraal in al hun beslissingen. Ze begrijpen dat klantgerichtheid niet slechts een buzzword is, maar een essentieel onderdeel van het organisatie-DNA. Door klantgericht te denken en te handelen, bouwen jullie aan langdurige relaties en klantloyaliteit. Een diepgaand begrip van jullie strategische doelgroepen biedt de sleutel tot effectieve marketing en klantbetrokkenheid. Investeer in klantonderzoek om de behoeften, wensen en pijnpunten van jullie ideale klanten te ontdekken. Creëer buyer personas die de karakteristieken en behoeften van jullie klanten vertegenwoordigen. Werk customer journeys uit. Vindt jullie producten opnieuw uit aan de hand van de inzichten en ga door. Precies daar waar iedereen zou stoppen (bij een nieuw sausje; marketingcommunicatie en een beetje promotie). Durf samen met je team op ontdekkingsreis te gaan en maak het af. Zorg dat de klant voorop staat en daardoor ontzettend tevreden is over jullie diensten en producten. Let op het is niet erg dat het niet altijd lukt, maar zorg dan wel dat je het goed oplost. Want 10 tevreden klanten, kunnen in één klap in de schaduw van die van een klagende klant komen te staan.

Kijk vervolgens ook naar hoe en wie je werft. Door een organisatie te zijn waar je weet waar je heen gaat, medewerkers daarbij helpt door aandacht, coaching en opleiding, word je ook aantrekkelijker. Houdt rekening met de verschillende talen van waardering van professionals. Hierover schreef ik al in het artikel; Hoe je eigenaarschap realiseert bij teams en collega’s.

Eenmaal aan boord, is het belangrijk om jullie medewerkers te ondersteunen en te motiveren. Creëer een werkomgeving waarin jullie team zich gewaardeerd en gehoord voelt. Moedig open communicatie aan en sta open voor ideeën en feedback van jullie medewerkers. Bied kansen voor persoonlijke en professionele groei, zoals training en opleiding, om jullie medewerkers te laten groeien en zich te ontwikkelen.

Een droomteam is niet alleen een team dat goed samenwerkt, maar ook een team dat zich verbonden voelt met de 

missie en visie van jullie bedrijf. Communiceer helder en transparant over jullie bedrijfsdoelen en de rol die iedereen speelt in het behalen van deze doelen. Zorg dat jullie team zich betrokken voelt bij beslissingen en dat hun bijdragen worden erkend en gewaardeerd. Een betrokken team zal met trots jullie bedrijf vertegenwoordigen en zich maximaal inzetten om jullie groeiambities waar te maken.

Locatie, Locatie, Locatie – De Juiste Plekken Vinden

Wat zijn de huidige distributiekanalen? Zowel online als offline en via partners. Wat zijn de kansen die jullie laten liggen? Bijvoorbeeld via market places, zoals Bol.com of Amazon. Of juist door conceptstores op high interest locaties te openen. Zo opende
Aldi in de winter een pop-up Pieper Paradijs Social Café op Utrecht Centraal om hun aardappelen te promoten.
groeiambitie realiseren distributiekanalen toevoegen

Het resultaat? Ze gaven de aardappel naar eigen zeggen het podium dat het verdient. Daarnaast stonden er dagenlang rijen voor de pop-up winkel. En kreeg het natuurlijk de nodige media-aandacht. Een ander voorbeeld komt van een bekend automerk, dat eerder dit jaar Bol.com als verkoopkanaal toevoegede voor de merchandise.

Ook voor B2B en non-profit zoals overheids- en zorginstellingen zijn er distributiekanalen in te denken. Zoals online afspraken, AI-koppelingen met FAQ-sites of een pop-up afsprakencentrum in een moeilijk bereikbare wijk met bepaalde problematiek.

Mogelijkheden genoeg, zoals bij wel meer zaken in dit lijstje is een grondige marktanalyse cruciaal om goede keuzes te maken. In het artikel interne analyse vind je modellen die je verder kunnen helpen.

en -toestellen industrie van jaren geleden? Of de paniek die nu uitbreekt rondom AI? Eerder schreef ik al hoe je leven als directeur makkelijker kan worden door AI. Kortom, wees geen dodo en kijk om je heen, laat je inspireren. Doe eens gek, ga ‘op je bek’ en sta weer op. Dat is pas leiderschap met lef tonen én daarmee dus het goede voorbeeld voor een leercultuur neerzetten.

Flexibiliteit is allang de Norm

Agility is niet zonder reden hip en happening. In een wereld waar in per dag nieuwe aanbieders markten betreden en disrupten, moet je wenbaar zijn. Het is daarom ook niet zonder reden dat grote (loche) organisaties alles op alles zetten om wendbaarder en flexibeler te kunnen handelen. Adequater reageren op de vraag van de markt. Denk aan een Belastingdienst die schandaal door schandaal laat opvolgen. Doordat hun realiteit was dat collegae niet meer hoefden na te denken, dat deed het systeem wel. Zelfs toen het systeem zichtbaar faalden,  kon de organisatie niet optreden. Of grote organisaties als banken of NS die Agile Scrum op diverse afdelingen integreren. Want plannen die jaren op zich laten wachten, daarmee missen ze de boot/de trein. Nu zeg ik niet ga scrummen, growth hacken, Lean-werken of design thinking toepassen. Maar kijk wel eens goed naar de wendbaarheid van jullie organisatie. Hoe flexibel zijn jullie in het handelen en aanpassen op trends? Hoe goed hebben jullie die überhaupt in kaart (denk ook aan het stuk over datagedreven werken)? Is er sprake van een flexibele en veilige werkomgeving? In mijn volgende artikel zal ik meer vertellen over een veilige werkomgeving, voortbordurend op bovenstaande.

Fotocredits:

Ballonnen door Amy Shamblen op Unsplash.

Schaakbord foto door JESHOOTS.COM op Unsplash.

Vrouw met VR bril door Photo Maxim Hopman op Unsplash

Prijskaartjes door Angèle Kamp op Unsplash.

Dashboard door Joshua Mayo op Unsplash. 

Tafelvoetbal door Bruno Aguirre op Unsplash. 

Deel deze post

Gerelateerde posts