3 zaken om rekening mee te houden als je wil innoveren en veranderen binnen je organisatie

Moderne organisaties streven voortdurend naar groei, vernieuwing en succes. In welke vorm dan ook. Gelukkig gaat dit verder dan alleen euro’s, maar draait het ook om sociale impact, het verkleinen van de ecologische footprint en/of medewerkersgeluk.
Welke groei-ambitie je als organisatie ook hebt, gedragsverandering speelt een essentiële rol bij het waarmaken van die ambitie. Vaak komt er een cultuur van innovatie en/of voortdurende verbetering bij kijken en daar heb je je mensen dringend bij nodig. In dit artikel verkennen we 5 krachtige manieren om gedragsverandering in die context te realiseren. Heb je zelf een toffe casus of een idee, laat het dan vooral weten.
1. Innoveer en verander vanuit een duidelijk DNA
Om gedragsverandering succesvol te stimuleren, is het cruciaal om te innoveren en veranderen vanuit een duidelijk DNA. Dit blijkt ook uit steeds meer onderzoek naar succesfactoren bij innovatie en verandering binnen organisaties. Een DNA gebaseerd op kernwaarden, missie en visie geeft namelijk richting. Aan jezelf als directie- of MT-lid, maar ook aan alle andere formele en informele leiders en volgers.
Nog geen DNA vastgesteld?
De Gouden Ananas helpt je hier graag verder bij. Vraag een vrijblijvend gesprek aan. Dit biedt handvatten voor het handelen van het leiderschap (formeel en informeel) én volgers binnen de organisatie. Kortom, zeer belangrijk dus.
2. Begin bij het in kaart brengen en slim aanpakken van weerstanden tegen innoveren en veranderen
Grofweg kun je 3 weerstanden in gedrag onderscheiden:
- Reactance – door het o.a. het aantasten van de autonomie van iemand (of de perceptie van autonomie).
- Scepticisme: ze zijn sceptisch op de inhoud (bijvoorbeeld de boodschap of intentie).
- En inertia: dit komt voort uit het wetenschappelijk bewezen feit dat het brein, vaak kiest voor de keuze die het minste energie kost. Niet omdat mensen lui zijn, maar omdat ons brein nog in de oertijd van onze evolutie hangt.

Als je naar de definities kijkt, snap je dat weerstand een probleem kan vormen bij verandering van gedrag. En dus bij vernieuwing, versnelling of verbetering binnen een organisatie. Dat vraagt tenslotte om een andere manier van werken.
Het observeren, onderzoeken en in kaart brengen van de weerstanden (samen met andere factoren) is dus ontzettend belangrijk. Want door een verandercommunicatie-campagne neem je helaas niet alle weerstanden weg. En ontstaat er vaak ook geen nieuw gedrag.
“Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg” – Einstein. Herken je dat enkel campagnes niet volstaan, pak het deze keer dan anders aan.
3. Medewerkers informeren bij innovatie en verandering
Informatie is een krachtig instrument. Dit is ook het meest gehoorde middel dat organisaties in zetten bij verandering. Helaas werkt een uitsluitend cognitieve benadering niet altijd. Uiteraard horen er dan ook zaken bij als psychologische veiligheid creëren, mensen laten zeggen dat ze het er niet mee eens zijn. Maar daarvoor moet überhaupt al veel veranderen binnen een organisatie, in elk geval als de aanname klopt dat het er voorheen niet was en nu onderdeel van de veranderingsaanpak. Begin bij het opstellen van goede communicatiedoelstellingen, werk een concept uit en rol het uit.
Een voorbeeld van een informatieve interne communicatiecampagne is het organiseren van workshops, waarbij medewerkers kunnen deelnemen aan interactieve sessies waarin ze de voordelen en impact van de beoogde gedragsverandering ervaren. Op zich is er niets mis met workshops, het gaat er om dat het onderdeel van een bredere aanpak dan enkel kennis en informatie delen is.


4. Samenwerking tussen medewerkers en klanten om innovatie te stimuleren
Zoals de manager van het innovatieteam van het UMC zei “als je het niet meer weet, ga je samen met je klanten innoveren”. Door medewerkers en klanten actief te betrekken bij het innovatieproces. Creëer je niet alleen waardevolle inzichten verzamelen, maar ook synergie en een gevoel van eigenaarschap.
Innovaties of optimalisaties in de manier van werken raken zowel medewerkers als klanten. Tenminste als het goed is… Want hoe vaak worden klant- en medewerkerswaarde meegenomen in verbeterplannen? Dat is een vraag aan jou beste lezer :).
Bonustip: Wil je de slag met samen innoveren dan zijn zaken als doelgroep bepaling en het business model cruciaal. Zelf gebruiken we daar de serieus game Doelgroep Decoded en het Business Model Canvas bij.
Het mag duidelijk zijn; gedragsverandering is een essentiële stap naar innovatie en succes voor moderne organisaties. Innoveer vanuit een duidelijk DNA. Breng weerstanden in kaart en pak deze adequaat aan. Informeer medewerkers op verschillende manieren. En trek samen met klanten op om te verbeteren. Door deze 4 inzichten mee te nemen ben je goed op weg naar succes.
Ontketen de kracht van verbeteren en gedrag
Wil je aan de slag binnen jullie organisatie, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Plan een vrijblijvende kennismaking in met adviseur Sayna de Voogd. Zet de eerste stap richting groei vandaag. Afspraak maken.

fotocredits
Foto van hand en telefoon Gilles Lambert op Unsplash.