Wat is design thinking? Goede vraag. Wil jouw team of bedrijf loskomen van vage, leuke, mooie, gekke ideeën? En sneller werken aan een prototype dat wordt getest? Kortom, ben je benieuwd hoe je kunt innoveren en sneller ideeën kunt uitwerken? Lees dan snel verder en ontdek design thinking. In een notendop gaat DT over:
design thinking = denk groot, begin klein

Design thinking is een eenvoudig gezegd een iteratief proces. Waarin je met een team een proces, project, product, dienst, initiatief, idee, enzovoorts bedenkt, bouwt, verfijnt en verbetert. En door groot te denken, maar klein te beginnen verzekert het team zichzelf van vooruitgang.
Op deze manier creëer, test en herzie je waar je mee bezig bent. En dat doe je op een manier zodat de eindgebruiker, de klant en het team tevreden worden met het eindresultaat. Dat is wel zo fijn, want dit zorgt voor tevreden gebruikers, klanten en teamleden. Meer weten? Lees je mee?
Waarom zou je design thinking inzetten?
Sneller van vaag idee naar prototype
Ondanks dat vooraf niet te bepalen is wat de uitkomst gaat zijn, is dit proces overzichtelijk en snel. Sneller dan eindeloos blijven vergaderen over het probleem.
Een prettige manier van samenwerken
Design doing kan voltijd of gedeeltelijk, afhankelijk van de toewijding in tijd gaat het proces sneller/langzamer. Er zijn design sprints die binnen etmaal zijn te realiseren, 2 weken of een half jaar.
Zo kun je een experiment aanpakken
Het is snel, doelgericht en accepteert dat veranderen en innoveren fasen van chaos bevatten. Het mooie is wel dat de fasen van design thinking zorgen voor focus en doelgerichtheid in het proces. Daardoor is het afhankelijk van het probleem, af te bakenen met een timebox/tijd. Met design thinking doorloop je namelijk een proces:
- Je bereidt de sessie voor op basis van inzichten en onderzoek.
- Je gaat aan de slag met het duiden en begrijpen van de uitdaging/het probleem. De inzichten en meer.
- Je vormt samen ideeën divergeren (veel ideeën) én gaat de ideeën convergeren (minder ideeën) zodat je aan de slag kan met:
- Prototypes! Die gaan jullie ook daadwerkelijk maken. Mock-ups, werkend/niet werkend, kijk hoe snel en hoe ver je iets kan ontwikkelen.
- Valideer met dit prototype of dit de oplossing voor het vraagstuk is.

Design doing en design thinking tools
Je hebt talloze design thinking tools die je tijdens het proces kunt inzetten. De design doing skills zitten hem dan ook meer in tools kennen én weten wanneer je wat in kunt zetten. En als dat dan niets oplevert, wat je nog meer kunt inzetten.
Denk bij brainstormtechnieken die je kunt inzetten bij design thinking aan visuele associaties, ‘Als ik … was, dan zou ik…’, braindumpen, divergeren op andermans ideeën enzovoorts. Daarnaast heb je voor design doing begrip nodig van zaken als probleemstelling, onderzoek, persona’s samenstellen, MVP’s, project management ontwikkelen enzovoorts. Nu is het echt niet zo dat elk design thinking team dit nodig heeft. Maar het is wel handig als de design thinking consultant het team hier goed in kan begeleiden.
Hoe bereid je een innovatiesessie met design thinking voor?
Ook een goed idee; een design thinking consultant inhuren
Naast een facilitator en adviseur (lees design thinking consultant) een geschikte locatie! Want je hebt muren nodig om Post-it’s, templates (bv. Persona’s, journeys etc.) op te plakken. Daarnaast wil je een ruimte met daglicht (eigenlijk bij elke meeting, maar zeker deze), frisse lucht (wederom altijd, maar zeker bij design thinking sessies) én ruimte om rond te lopen. Wat het het ook altijd goed doet is zorgen voor drinken én (gezonde) snacks. Te denken valt aan deel fruit, water, thee, groenten, fruit of snoep. Last but not least je wilt werkvormen en tools hebben om uit de gewone denksferen te stappen.
Tools die je kunt inzetten bij innovatie
Bij Design thinking zet je diverse tools in. Zoals bijvoorbeeld het 5 Bold steps vision canvas van Ontwerp betere Business, persona’s en meer. Daarnaast goed om ook onderstaande te overwegen.

Zorg voor ruimte
Als je samen aan de slag gaat heb je ruimte nodig. Zorg daarom voor voldoende muur-, loop- en ademruimte.
Waardepropositie Canvas

Een whiteboard & Post-its
Zijn onmisbaar bij design thinking sprints en sessies. Deel ideeën razendsnel. Werk je digitaal? Probeer Miro of Canva uit.
Business Model Canvas
Boekentips
Wil jij meer weten over design thinking? Dan zijn een paar boeken die je verder kunnen helpen!
Bij Design thinking zet je diverse tools in. Zoals bijvoorbeeld het 5 Bold steps vision canvas van ONtwerp betere Business persona’s, het Waardepropositie canvas of Business model canvas van Strategyzer,

Design denken & doen
Ook een boek van Patrick van der Pijl en Erik Prins. Dit boek geeft je concrete canvassen om aan de slag te gaan.

Invloed
Cialdini schreef deze bestseller over aan welke knoppen je kunt draaien. Super nuttige kennis voor het ontwikkelen en toetsen van prototypes!

Lean Startup
Willemien Brand vertelt je stap voor stap om ideeën visueel vorm te geven. En dat draagt bij aan betere sessies!

Visual thinking
Willemien Brand neemt je stap voor stap mee om ideeën visueel vorm te geven. Waarom? Dat draagt bij aan betere sessies!

Hi, mijn naam is Sayna de Voogd strateeg bij de Gouden Ananas en happy to help bij vraagstukken op het gebied van duurzame groei bij organisaties. Want van het maken van impact help ik graag. Digitaal kennismaken? Stuur me een Whatsapp-bericht of neem contact op.