Communicatiestrategie: de sleutel tot effectieve communicatie

Communicatiestrategie: de sleutel tot effectieve communicatie

wat is een communicatiestrategie?

Hoe informeer en betrek je medewerkers, doelgroepen en/of belanghebbenden? Hoe zet je ze aan tot actie of juist niet Communicatie is essentieel voor het succes van een organisatie, een projectplan of campagne. En nee, dan bedoelen we niet simpelweg informatie zenden en hopen op de goede afloop.

Een goed plan baseert zich op de bedrijfsidentiteit; de kernwaarden, de missie en visie van een organisatie. Welke is vertaald naar de strategische doelen en de organisatiedoelstellingen. En een ijzersterke organisatie- of bedrijfsstrategie in hoe die ambities te realiseren. Daar komen automatisch weer andersoortige doelstellingen uit, zoals financiële, commerciële, marketing, HR en ook communicatiedoelstellingen

Wat is een communicatiestrategie?

In het artikel 25 communicatiedoelstelling voorbeelden vind je daar de nodige inspiratie voor. Maar die doelstellingen vertaal je weer in een aanpak; de strategie.

In een communicatiestrategie omschrijf je de aanpak die helpt bij het realiseren van de communicatieve doelstellingen en uiteindelijk de strategische doelen die een organisatie, project of campagne heeft bij het communiceren van de boodschappen naar doelgroepen. Het geeft richting en structuur voor alle communicatie-inspanningen, zodat de boodschap effectief en efficiënt wordt overgebracht. Maar waarom is een communicatiestrategie belangrijk en hoe schrijf je er een? In dit artikel delen we belangrijke informatie over communicatiestrategie en geven we vijf voorbeelden van succesvolle strategieën.

communicatiestrategie uitgelegd goudenananas.nl

Waarom is een communicatiestrategie belangrijk?

Het zorgt voor een consistente en effectieve boodschap afgestemd op de belevingswereld van de doelgroep. Hierdoor kun je de doelgroepen beter bereiken en raken. Ook draagt het zorg voor een betere boodschap-overdracht, kan het helpen bij het veranderen van gedrag door aan te zetten tot actie óf dat juist te voorkomen.

Een goede strategie biedt richting en structuur voor alle communicatie-inspanningen, wat resulteert in een hogere betrokkenheid en grotere impact. Bovendien helpt het bij het meten van de effectiviteit van de communicatie-inspanningen en het bijsturen waar nodig.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Je stroomlijnt en/of verbetert de communicatie-inspanningen door een aanpak te formuleren. Zoals gezegd kun je communicatiestrategieën maken voor de organisatie, de interne communicatie, voor een project of een campagne. In de praktijk zie je veel communicatieplannen en bij behorende strategieën bij organisatieverandering, campagnes en externe projecten. Maar ook zeker bij een crisissituatie (die zijn meestal vooraf al gemaakt).

Het helpt onder andere bij het beter bereiken van diverse doelgroepen, het versterken van de merkidentiteit en het vergroten van de betrokkenheid van belanghebbende en/of medewerkers. Het omvat alle vormen van communicatie, zoals het intranet, persberichten, free publicity, online en offline reclame, sociale media (owned en earned media), evenementen, e-mails enzovoorts.

communicatiestrategie voorbeeld goudenananas.nl

Hoe schrijf je een communicatiestrategie?

Om een communicatiestrategie te schrijven, heb je verschillende onderdelen nodig. Een goede voorbereiding is het halve werk, doe daarom altijd voorafgaand aan het maken van de strategie onderzoek! Zo maak je een aanpak:

  1. Doelstellingen: Wat wil je bereiken met de communicatie-inspanningen?

  2. Doelgroepen: Wie wil je bereiken met de communicatie? Zijn het interne of externe doelgroepen?

  3. Boodschappen: Waarom wil je wat wil je communiceren? Wat heeft de doelgroep aan deze boodschappen? 

  4. Communicatiekanalen: Welke kanalen gebruiken de doelgroepen, waar zijn ze het best te bereiken?

  5. Budget: Hoeveel geld willen jullie besteden?

5 korte voorbeelden van communicatiestrategieën

Hieronder vijf korte voorbeelden ter illustratie. 

Voorbeeld 1; gedragsverandering

De “Stap-voor-Stap” strategie waarbij je verandering  in kleine stapjes introduceert om mensen geleidelijk te laten wennen aan de nieuwe gewenste gedragsverandering. P.S. begin nooit aan gedragsverandering zonder gedegen evidence based onderzoek. Zoals we deden bij de casus tegen zwerfafval. Hier helpen we je graag bij. Neem contact op als je er meer over wilt weten. 

Voorbeeld 2; Interne communicatiestrategie 

Binnen een onboarding strategie past bijvoorbeeld een “Meet & Greet” aanpak waarbij nieuwe medewerkers worden uitgenodigd voor een informele bijeenkomst met het management en collega’s om zo een goede eerste indruk te krijgen.

Communicatiestrategie voorbeeld 3; crisiscommunicatie

Binnen crisiscommunicatie-draaiboeken staat meer dan eens de “Open boek” strategie. Hierbij communiceert de organisatie direct en transparant tijdens een crisis om zo het vertrouwen van de stakeholders te behouden en de situatie te beheersen.

Voorbeeld 4; strategie arbeidsmarktcommunicatie

Denk bijvoorbeeld aan de “Employee Ambassador” strategie waarbij een bedrijf enthousiaste medewerkers inzet als ambassadeurs om zo potentiële nieuwe medewerkers te werven.

Voorbeeld 5; projectcommunicatie-strategie

De “Storytelling” strategie waarbij je verhalen inzet om het project, tussentijdse- en eindresultaten te communiceren naar de betrokken partijen en zo te zorgen voor betrokkenheid en draagvlak. Wil je meer weten over deze techniek, lees dan het artikel over storytelling.

Hi, mijn naam is Sayna de Voogd strateeg bij de Gouden Ananas en happy to help bij vraagstukken op het gebied van duurzame groei bij organisaties. Want van het maken van impact help ik graag. Digitaal kennismaken? Stuur me een Whatsapp-bericht of  neem contact op
b2b marketingbureau utrecht De Gouden Ananas

Fotocredits:

Foto gesprek: Charlesdeluvio op Unsplash

Foto concert door Gian Cescon op Unsplash.

Foto telefoon door: Sara Kurfeß op Unsplash.

Deel deze post

Gerelateerde posts