Want hoe schrijf je een pakkende vacaturetekst? Door opvallend, eerlijk, open en menselijk te zijn. En in dit artikel krijg je tips, naast alle basis tips die we je al gaven in; Een vacature schrijven doe je dus zo. In dit artikel staan tips gebaseerd op de sociale psychologie en technieken uit de gedragsverandering om een creatieve vacature te schrijven die opvalt. Let’s go!

In dit artikel deel ik Sayna de Voogd adviseur bij de Gouden Ananas tips om jullie vacatureteksten naar een hoger niveau te tillen. Voor snelle navigatie klik je het onderwerp aan dat je aanspreekt:

pakkende vacaturetekst tips gouden ananas

Maak een pakkende vacaturetekst met storytelling

Wanneer je pakkende vacaturetekst gaat schrijven, helpt storytelling. Vanuit de sociale wetenschappen weten we dat informatie mensen meer beroerd en beter blijft hangen in een verhalende vorm. Zie ook het wetenschappelijk onderzoek van Paul Zak in Cerebrum.

Zet deze kennis dus in door een verhaal te vertellen in de vacature. In plaats van het opsommen van droge feiten. Denk bijvoorbeeld aan het schetsen van de mogelijke reis die de ideale kandidaat binnen het bedrijf gaat maken. Prikkel de verbeelding en laat ze zien hoe de rol mogelijk binnen hun carrièretraject past.

Hoe je dat doet? Door bijvoorbeeld te beginnen met een beschrijving van de ideale kandidaat, hun achtergrond, vaardigheden en ambities. Dan op een verhalende manier. Zodat je zorgt voor herkenning. Laat vervolgens zien hoe de rol en organisatie de kandidaat tegemoet komt in wensen en ambities, uitdaagt en kansen biedt voor groei en ontwikkeling.

Idealiter neemt het verhaal de lezer mee op een emotionele reis. Zodat ze zich kunnen identificeren met de rol. Storytelling kun je zo ver doortrekken dat je met een hoofdrolspeler werkt, die de lezer van de vacature volgt. Deze hoofdrolspeler zorgt voor herkenning bij de lezer. Door storytelling toe te passen, creëren jullie een verbinding met potentiële kandidaten en moedigen jullie hen aan om te solliciteren. Meer weten? Op Seenit lees je hoe je het vertellen van verhalen toepast in recruitmentmarketing.

Sociale bewijskracht voor een pakkende vacaturetekst

In gedragsverandering en marketingstrategie maken we er al jaren gebruik van; sociale bewijskracht. Net als het vertellen van verhalen een bewezen techniek om mensen over te halen. Maar waarom gebruiken we dit niet bij het schrijven van een pakkende vacaturetekst? De meeste organisaties hebben tenslotte al tevreden medewerkers in dienst. Waarom laat je hen het verhaal niet vertellen? Download voor ideeën gratis het Gouden vacaturetekst sjabloon.

Aan wat voor sociale bewijskracht kun je denken? Wat dacht je van zaken als testimonials van huidige werknemers, klanten of zakenpartners. Hiermee kun je de geloofwaardigheid van de organisatie versterken en potentiële kandidaten overtuigen. Maar pas op ben wel eerlijk. Voorkom dat er alleen maar wordt verteld hoe fantastisch het is. Dit ondermijnt de geloofwaardigheid. Dus deel niet alleen de eenhoorn-confetti-wolk als er ook wel eens een grijze wolk voorbij komt. Hier kun je juist in combinatie met de andere tips in dit artikel een mooie twist aangeven. Eerlijkheid duurt tenslotte het langst en voorkomt teleurstelling.

creatieve vacaturetekst eerlijkheid gouden ananas

Hoe pas je dit toe? Je kunt testimonials opnemen in de tekst of je kunt verwijzen naar een andere pagina waar collega’s en klanten meer vertellen over de organisatie. Maak indien mogelijk een afwisseling tussen tekst en video of foto’s.

Werkt dit? Onderzoek van Nielsen toont aan dat 92% van de consumenten wereldwijd sociale bewijskracht vertrouwt. Het fijne is dat kandidaten ook consumenten zijn en je deze inzichten dus kunt toepassen. Kortom, waarom zou je het niet proberen?

Een pakkende vacaturetekst richt zich op het positieve

Een nieuwe baan klinkt leuk. Maar als medewerkers op zoek gaan levert het ze ook onzekerheid op. Want, wat leveren ze in, als ze hun huidige werkgever verlaten? En wat krijgen ze ervoor terug?

Als je een pakkende vacaturetekst maakt, heb je invloed op hoe je de informatie presenteert (meer hierover op Decision Lab). En die presentatie heeft weer invloed op de onbewuste beslissingen die lezers nemen. Uiteindelijk wil je tenslotte dat iemand na het lezen van de tekst solliciteert. Natuurlijk alleen als een goede match zijn.

Hierbij bedoel ik niet dat je moet gaan liegen of zaken moet verbloemen. Maar door bijvoorbeeld de focus te leggen op wat jullie bieden, uniek maakt en zoeken in een kandidaat. Houd je het verhaal een stuk positiever. Een aantal tips:

Zo schrijf je een pakkende vacature titel die wel opvalt

Een pakkende vacaturetekst titel mag natuurlijk niet ontbreken. Deze voldoet aan enkele specifieke eisen; hij valt op, prikkelt en verleidt om de rest te lezen. Hieronder deel ik 5 inzichten uit de psychologie en gedragsveranderingstechnieken om een pakkende vacature titel te schrijven. Bij elk punt geldt dat eerlijkheid noodzakelijk is om te kunnen werken.

actieve tekst

Een pakkende vacature heeft een pakkende openingszin

Een pakkende openingszin helpt naast een pakkende vacature titel bij het uitnodigen tot verder lezen. Hieronder vind je wat tips om een effectieve openingszin voor je vacature te creëren:

Zorg voor bepaalde mate van verlangen

Geef ze het (ongemakkelijke) gevoel dat ze iets gaan missen. Als organisaties de Gouden Ananas vacatureteksten laten schrijven, vragen we altijd naar opvallende details. Wat werken bij de organisatie nu echt vet maakt. Hierbij kijken we verder dan de standaard arbeidsvoorwaarden en zoeken we echt naar de pareltjes die een organisatie biedt.

Een voorbeeld van een IT-bedrijf dat we adviseerde om in lijn met de groeistrategie kennissessies te organiseren voor professionals binnen en buiten de organisatie. Ze werven op hun beurzen en congressen niet langer visitekaartjes van mogelijke toekomstige medewerkers, omdat ze een toffe prijs willen winnen. Maar omdat ze graag investeren in hun kennis. Doordat het bedrijf sessies van hoge kwaliteit verzorgd, kunnen professionals al kennismaken met hun cultuur en medewerkers. Dit is nu dan ook een belangrijke pijler om medewerkers te werven.

Dus wil je een pakkende vacaturetekst maken? Denk dan ook goed na over hoe je het echt interssant maakt voor potentiële kandidaten.

vacaturetekst laten schrijven

Laat de tijd tellen

Denk aan het gebruiken van een sollicitatiedeadline (ook in deze markt). Of als we adviseren over recruitment denken we aan ongebruikelijke gave dingen, waar ze bij willen zijn, maar er is maar een beperkte termijn om je aan te melden. Te laat? Dan heb je de boot gemist.

Gebruik verfrissende content

Hoeveel van de vacatureteksten die jullie schrijven bevat naast een unieke tekst speciaal geschreven voor die vacature andere unieke content? Denk aan video’s, infographics of interactieve elementen? Deze kunnen het verschil maken tussen een saaie vacature en een pakkende vacaturetekst, omdat ze visueel aantrekkelijker en boeiender zijn.

Hoe zet je dit dan in? Video’s helpen je een kijkje achter de schermen te geven bij de organisatie en de werkcultuur te laten zien. Infographics zet je onder andere in om complexe informatie op een eenvoudige en overzichtelijke manier te presenteren. Terwijl interactieve elementen zoals quizzen of games de betrokkenheid van de lezer vergroten. De interactie met interactieve elementen kan de kans op een sollicitatie verhogen.

Een pakkende vacaturetekst schrijf je actief

actieve tekst


Als laatste, gebruik actieve en overtuigende taal. Aan de ene kant leest dit een stuk prettiger dan actieve, twijfelachtige teksten. Voel je het verschil in de volgende twee zinnen:

“Misschien zou je het wellicht leuk vinden te overwegen om eens te solliciteren?” versus “Klinkt dit als de perfecte rol voor jou? Solliciteer nu.”

Aan de andere kant kun je actieve en overtuigende taal inzetten om kandidaten aan te moedigen om direct actie te ondernemen.

Besteed tijd aan een emotionele connectie

Zie de pakkende vacaturetekst die je gaat maken als een eerste of tweede stap – dat hangt af van de sterkte van jullie werkgeversmerk – in het werken aan een emotionele connectie. Of een relatie met de potentiële medewerker. Eentje die je wilt opbouwen, ook als ze niet de ideale kandidaat voor de rol in kwestie zijn. Wellicht zijn ze dat wel bij een volgende vacature. Hoe je dat soort mensen werft, zie je ook in het vacaturesjabloon, je downloadt het hier.

Een emotionele connectie kunnen mensen met elkaar en tot op zekere hoogte met organisaties maken. Dit bestaat onder andere uit je authentieke zelf zijn, een veilig gevoel, je kwetsbaar kunnen opstellen en genieten van de tijd die je samen doorbrengt (bron: EverydayHealth.com) https://www.everydayhealth.com/emotional-health/how-build-emotional-connection. Je maakt een pakkende vacaturetekst door hier al op in te spelen. Welke elementen van jullie kernwaarden, missie en visie kun je inzetten? Hoe laat je de cultuur van jullie organisatie tot uiting komen? Door storytelling en sociale bewijskracht in te zetten, ben je al goed op weg. Door eerlijk te zijn en zaken niet mooier te maken dan ze zijn, eigen kwetsbaarheden te delen, maak je jullie organisatie echter, tastbaarder en geloofwaardiger. Hierdoor verhoog je de kans op reacties.

Door te benadrukken hoe de functie bijdraagt aan iets groters dan henzelf, zoals een maatschappelijk doel of de missie van het bedrijf, kunnen we potentiële kandidaten inspireren en motiveren.

In een pakkende vacaturetekst vertel je over vandaag, morgen en volgend jaar

In een pakkende vacaturetekst benoem je hoe het werk er vandaag, morgen en komende maand uitziet. Tegelijkertijd geef je ook een inkijkje in wat de toekomst biedt, met andere woorden je schets een beeld bij de doorgroeimogelijkheden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om te specialiseren, te verbreden, persoonlijk leiderschapstrainingen en meer.

Hoe doe je dit dan, zonder in clichés te vervallen? Geef specifieke voorbeelden van carrièrepaden binnen de organisatie. Of geef het woord aan collega’s die over hun eigen ontwikkeling vertellen. Dan combineer je mooi de tips van sociale bewijskracht én storytelling.

Door de focus ook op de toekomst te leggen, laat je potentiële kandidaten zien dat jullie geïnteresseerd zijn in de huidige vaardigheden. En daarnaast ook dat jullie willen investeren in de toekomst en dromen van de nieuwe collega.

Dit waren mijn tips voor een pakkende vacaturetekst. Pas ze allemaal in één keer of stuk voor toe en leer steeds weer beter hoe je de ideale kandidaten voor jouw organisatie werft! Kun je nog wat hulp gebruiken? Download dan zeker het sjabloon. Hoe dan ook veel succes!

vacaturetekst sjabloon