Stappenplan: bedrijfsidentiteit maken

Stappenplan: bedrijfsidentiteit maken

stappenplan bedrijfsidentiteit goudenananas.nl

Een bedrijfsidentiteit vormt het hart van een organisatie. Het biedt houvast voor en geeft houvast aan medewerkers. Waarom doen ze wat ze doen? Wat is het grotere plaatje waar ze aan bijdragen?

Het zorgt voor herkenning, het onderscheidt een organisatie van haar concurrenten voor zowel consumenten, burgers en cliënten als leveranciers. Het helpt om een band op te bouwen met klanten, burgers, cliënten, leveranciers en/of andere stakeholders.

Het kan ook helpen om de strategische doelen te bereiken en de organisatie te laten groeien.

Maar, zonder een duidelijke identiteit loop je het risico dat je niet opvalt tussen alle andere organisaties en klanten, burgers en/of cliënten niet aanspreekt.

Een bedrijfsidentiteit kan dus 

 

Kortom, een bedrijfs- of organisatieidentiteit is best belangrijk en nuttig om te hebben. En daarmee is het dus ook belangrijk om zorgvuldig te formuleren. Gebruik daarvoor dit stappenplan:

  1. Definieer de missie en visie

  2. Maak een gap-analyse

  3. Analyseer de doelgroepen

  4. Formuleer de unique selling points (USP’s)

  5. Schrijf een merkverhaal 

  6. Ontwerp de visuele identiteit 

  7. Implementeren

En 5 veelgestelde vragen over de bedrijfsidentiteit.

bedrijfsidentiteit formuleren goudenananas.nl

Stap 1: bedrijfsidentiteit maken

Een identiteit begint een kern; formuleer de kernwaarden, missie en visie. In het artikel missie en visie vertel ik je daar meer over. Deze eerste stap helpt je bij het identificeren van jullie organisatiedoelstellingen en wat jullie willen bereiken met de organisatie. Vat dit samen in een praktisch bruikbare strategische merkchecklist van (een one pager).

Stap 2: maak een gap-analyse

Een gap-analyse helpt bij het vastleggen van de ‘gaten’ in een bepaald deel van de organisatie, in dit geval de bedrijfsidentiteit. Je analyseert hierbij de gewenste identiteit (stap 1), de werkelijke identiteit (gedrag van alle medewerkers), de visuele identiteit (stap 5) en het imago. En kijkt waar de gaten (het verschil tussen wens en werkelijkheid) ontstaan en hoe deze te dichten..

Stap 3: doelgroepselectie en -analyse

Doelgroepenselectie en -analyse is super belangrijk voor de bedrijfsstrategie. Door je doelgroep te analyseren kun je bepalen wat belangrijk is voor hen en hoe je hen het beste kunt aanspreken. Dit helpt dus ook bij het formuleren van de marketingstrategie.

Stap 4: bedrijfsidentiteit bepalen; USP’s

Bepaal op basis van de doelgroepanalyse en de interne analyse – inclusief een analyse van de diensten- en/of productenanalyse – de Unique Selling Points (USP’s). USP’s zijn de unieke eigenschappen die de organisatie, die deze onderscheiden van de concurrentie. Het helpt de klant, burger en/of cliënt keuzes te maken. Deze punten moeten uiteraard afgestemd zijn op dat wat belangrijk is voor de doelsegmenten.
stappenplan bedrijfsidentiteit goudenananas.nl

Stap 5: Schrijf een merkverhaal

Een merkverhaal helpt om de organisatie op een verhalende manier (storytelling) te presenteren en geeft richting voor hoe jullie de organisatie presenteren.

Stap 6: Ontwerp de visuele identiteit

Je visuele identiteit bestaat uit het ontwerp van je logo, kleuren en stijl. Het is belangrijk om een visuele identiteit te creëren die past bij je merkverhaal en die je doelgroep aanspreekt. Gebruik de strategische checklist uit stap 1, om een grafische ontwerper te briefen. Om zowel de huidige huisstijl te checken en indien nodig te wijzigen. Zodat deze naadloos aansluit op de identiteit.

Stap 7: Implementeer de nieuwe of aangescherpte bedrijfsidentiteit

Zorg ervoor dat je jouw bedrijfsidentiteit overal consistent doorvoert, van je website en social media tot je marketingmaterialen en producten. Maar vergeet niet het belangrijkste; de match tussen het handelen en het gedrag van de organisatie en haar medewerkers (van directie tot operatie en van leveranciers tot aan shareholders). Blijf je bedrijfsidentiteit evalueren en aanpassen waar nodig. Met deze stappen ben je goed op weg naar het creëren van een onderscheidende bedrijfsidentiteit. Succes!

5 Veelgestelde vragen over het maken of aanpassen van een bedrijfsidentiteit

Verwerk het merkverhaal, gebruik de merkchecklist, zodat het merk tot leven wordt gebracht. In tekst, fotografie, grafisch en video. Deel dit met alle betrokkenen en in elk geval alle medewerkers. Zorg dat alle marketing- en communicatie-uitingen in lijn zijn met de merkrichtlijnen en kernwaarden van het merk.

De belangrijkste elementen die u moet overwegen bij het opstellen of optimaliseren van uw bedrijfsidentiteit zijn de missie, visie en kernwaarden van het bedrijf, de doelgroep en klantbehoeften, de concurrentie en markttrends, de visuele identiteit, zoals het logo, kleurenschema en lettertypen, en de tone of voice en communicatiestijl.

Zorg voor betrokkenheid van medewerkers bij het ontwikkelen van de bedrijfsidentiteit door hen te betrekken bij brainstormsessies en workshops. Ontwikkel een bedrijfscultuur die de kernwaarden en missie van het bedrijf weerspiegelt en medewerkers aanmoedigt om deze te omarmen. Stimuleer medewerkers om de bedrijfsidentiteit uit te dragen door middel van trainingen en workshops.

Monitor het merkimago en de klanttevredenheid om te bepalen of de bedrijfsidentiteit effectief is. Verzamel feedback van klanten en medewerkers om te bepalen of de bedrijfsidentiteit de juiste boodschap overbrengt. Stel meetbare doelen op, zoals merkbekendheid en klantloyaliteit, en meet regelmatig de voortgang om de effectiviteit van de bedrijfsidentiteit te evalueren.

Het is normaal dat de bedrijfsidentiteit moet worden aangepast wanneer een bedrijf groeit en verandert. Houd de kernwaarden en missie van het bedrijf in gedachten en evalueer of deze nog steeds relevant zijn voor de huidige situatie. Als er aanpassingen nodig zijn, betrek dan medewerkers en stakeholders bij het proces en zorg ervoor dat de aangepaste bedrijfsidentiteit nog steeds in lijn is met de doelgroep en klantbehoeften. Communiceer de aangepaste bedrijfsidentiteit duidelijk naar alle medewerkers en partners om consistentie te waarborgen.

Heb je hulp nodig bij het herijken of bepalen van de identiteit? 

De Gouden Ananas helpt je graag verder. Neem contact op voor een kennismaking en meer informatie. 

Hi, mijn naam is Sayna de Voogd strateeg bij de Gouden Ananas en happy to help bij vraagstukken op het gebied van duurzame groei bij organisaties. Want van het maken van impact help ik graag. Digitaal kennismaken? Stuur me een Whatsapp-bericht of  neem contact op
b2b marketingbureau utrecht De Gouden Ananas

Foto zonder gezicht door Noah Buscher op Unsplash.

Foto van roeiteam door Josh Calabrese op Unsplash.

Foto oversteken door Ryoji Iwata op Unsplash.

Deel deze post

Gerelateerde posts

gedragsinterventies overheid, onderwijs goudenananas.nl

Gedragsinterventies

Gedragsinterventies: hoe pak je dat aan bij de overheid, zorg of het onderwijs? Gedragsinterventies, wat zijn het, wat zijn voorbeelden uit de overheid, zorg en

Lees verder