Je gaat een vacature schrijven. Mooi, want dat betekent dat er ruimte is voor nieuwe collega’s bij je organisatie. Nu vraag je je misschien af hoe je dat doet, een vacature schrijven. Dan ben je hier aan het gouden adres, want in dit artikel geef ik je tips en inzichten om een killer vacature te schrijven. Ook vind je een vacaturetekst voorbeeld, waar je inspiratie uit kan halen. Wel zo handig.

Na het lezen van dit artikel weet je:

Vanuit mijn advieswerkzaamheden over organisatie-identiteit heb ik door de jaren heen veel organisaties mogen helpen met hun vacature-stem te vinden. Met de Gouden Ananas hebben we voor de meest uiteenlopende organisaties vacatures geschreven. Van incasso- en makelaarskantoren, voedselgroothandel BidFood, IT-bedrijven, bouwbedrijven en keukenverkopers. Daarom deel ik graag wat mooie inzichten voor betere vacatureteksten.

Vacature schrijven; de voorbereiding

Hieronder deel ik verschillende tips die je helpen bij de voorbereiding van het schrijven van de vacature. Mijn gouden tip; doe dit, want dat bespaart je tijd, frustratie en een creativiteitslek tijdens het schrijven van de vacature. Een goede voorbereiding is echt het halve werk als je teksten gaat schrijven.

vacature schrijven

Standaard ingrediënten om mee te nemen bij een vacature schrijven (beetje saai, maar wel handig)

Met logisch nadenken kom je een heel eind. Of je Googelt even en komt al snel op lijstjes van onder andere de Nationale Vacaturebank. Te denken valt aan: een functietitel en – omschrijving, functie-eisen (gaap) en jullie aanbod. En natuurlijk mag informatie over de organisatie niet ontbreken. De lezer wordt direct super enthousiast na het lezen van de gort droge tekst (niet dus). Dat wil je dus voorkomen, hoe dat lees je verderop. Vergeet niet de procedure te benoemen. En open de vacaturetekst met een goede openingszin.

Nou, niets meer aan doen. Of toch wel? Gelukkig kun je meer doen om een opvallende vacature te schrijven. Lees je mee?

Want, ondanks dat veel organisatie hier stoppen met de voorbereiding en beginnen met de vacature te schrijven, is dit pas het begin. Komt ie:

Do’s

Ken je ideale kandidaat voordat je de vacaturetekst schrijft

Jullie hebben een specifieke organisatiecultuur, een portofolio aan diensten of producten, een bepaalde ambitie waar bepaalde mensen goed bij passen. En anderen weer niet. En nee dan heb ik het niet over groene of pimpelpaarse mensen of Pasta-aanbidders versus atheïsten (it’s all fine with me). Ik heb het over een profiel dat verder reikt dan diplomaatjes, werkervaring, enzovoorts. Jullie willen mensen met karakter werven. Onderzoek dus, wat voor persoonlijkheid, hoe groot of klein dan ook, past bij de organisatie, het team én bij de rol in kwestie. Kortom, maak een doelgroepanalyse voordat jullie gaan werven.

Ontwikkel je kennis van online zoekgedrag (SEO dus)

Yes, jullie hebben de ideale kandidaatschets of een persona gemaakt. Puntje van aandacht; bijna niets is in het echt net zo mooi als op (digitaal) papier of een foto lijkt (ik denk aan de prachtige reisfoto’s van influencers, terwijl die plekken in het echt uit hun toeristische voegen knappen…

Terug naar online zoekgedrag van potentiële kandidaten. Wij helpen onze klanten ook met het schrijven van vacatureteksten en optimaliseren die teksten, zodat de kans dat ze gevonden worden toeneemt (SEO). Zo voeren we onder andere een zoekwoorden analyse uit, om te kijken waar op wordt gezocht en welke termen de doelgroep gebruikt.. Tip: doe dat ook. Je kunt hiervoor onder ander Google Ads gebruiken.

Kleine disclaimer, een website die zelfs in de krochten van Google onvindbaar is. Daar kun je nog zo een geoptimaliseerde goede vacaturetekst voor schrijven, die blijft lastig vindbaar. Daarom is het ook slim om de vacaturetekst ook op andere sites te plaatsen en te adverteren. Dat gezegd hebbende, je kunt wel een beetje winst boeken, door zoekmachineoptimalisatie mee te nemen. En denk hierbij vanuit de zoekende kandidaat. Want online vindbaarheid gaat tenslotte om een vraag van de gebruiker, niet om de doelstelling van de afzender.

Bijkomend voordeel met deze stap schrap je intern jargon waar de buiten wereld niet op zit te wachten Of erger nog die mensen buiten de organisatie niet begrijpen. Dat betekent niet dat je met opsmuk titels moet gaan verzinnen, al kan dat best leuk zijn. Blijf realistisch. Een Chef Du Toilet, is nog altijd een toiletdame of -heer (al klinkt het wel stukken leuker). Dus hemel het niet op en blijf eerlijk, maar breng het wel leuk. Want, met leuk is helemaal niets, maar dan ook niets mis mee. Een zoekwoordenanalyse helpt je de taal van de potentiële kandidaten kennen. Waar je dan weer mooi op in kan spelen. Trouwens vind ik niet alleen dat je SEO moet toepassen, de Vrije Universiteit van Amsterdam is het (gelukkig) met me eens.

Een sappig (organisatie)verhaal is een must als je een vacature gaat schrijven

sappig organisatieverhaal vacature

En ik bedoel dan ook echt sappig. De hoeveelheid (goed bedoelde, maar oersaaie, slaapverwekkende, weerzinwekkende, zichzelf verheerlijkende) organisatieverhalen die we voorbij zien komen, doen soms pijn aan de ogen (sorry klant!). En ja, soms doet het zelfs pijn in het hart. Een beetje overdreven van de Ananas? Nee, het is echt een gemiste kans voor elke organisatie. Als jullie al niet enthousiast zijn over de organisatie, hoe moet een potentiële kandidaat dat dan wel worden?

Geen zorgen, je hoeft echt geen onzin te verkopen, als jullie een degelijke organisatie zijn, met een 9-5 mentaliteit, dan is dat geen probleem, daar is vast ook een markt voor. Er zijn tenslotte naast de nieuwste generatie medewerkers nog meer generaties op de arbeidsmarkt. Daarnaast is mijn eigen ervaring dat bijvoorbeeld millennials stiekem toch best van 9 tot 5 houden. En niets deden met de vrijheid die ze kregen in de vorm van werken waar en wanneer je productief bent. Maar het idee dat de vrijheid er wel was, gaf een goed gevoel.

Terug naar de degelijke organisatie met een 9-5 mentaliteit. Ook dat kun je op een watertandende manier overbrengen. In plaats van droog de feiten op sommen. Trouwens klinkt dit heel frivool, maar dat is het niet. Een sappig organisatieverhaal grijp je niet uit de lucht. Maar baseer je op basis van de missie en visie, de kernwaarden, organisatiedoelstellingen, het typerende gedrag van mensen die bij jullie werken (waar je juist meer of minder van wilt), de huidige identiteit, enzovoorts. Als jullie je anders voor doen dan jullie zijn, is de kans tenslotte hoog dat het eindigt in teleurstelling voor zowel jullie als de kandidaat.

Denk in meer dan tekst

Het is een goed idee om de tekst ‘multimediaal’ te maken. In normale mensen taal; voeg naast tekst ook foto’s of video’s van collega’s of uitjes toe. Als je deze vooraf verzamelt of laat maken, hoef je er niet op te wachten, terwijl je vacaturetekst al is geschreven. 

Is er een directe collega waar de potentiële kandidaat mee gaat samenwerken? Of die nu al precies hetzelfde doet? Neem een video op waarin die collega iets over de rol, een werkdag en/of het werken bij jullie organisatie vertelt.

Maak gebruik van de 4 Gouden C’s als vuistregel bij het schrijven

vacaturetekst schrijven 4 c's voor communicatie

De 4 wat? De 4 Gouden C’s. Neem deze tot je voordat je gaat schrijven. 

Ze staan voor: customer (zet de ontvanger van de tekst centraal én voorop). Context: in wat voor situatie zit de ontvanger als ze de vacature te zien krijgen? Speel daarop in. Gaan jullie de tekst bijvoorbeeld pushen met advertenties op Google, Instagram of LinkedIn? Wachten jullie af wat er via Google op de website terecht komt (pull)? Beide manieren zijn prima. Wel is het handig rekening te houden met die context, waar ook andere content bijhoort

Dat brengt me dan ook bij de C van Content. Laat de inhoud van je tekst naadloos aansluiten op zowel de ontvanger (customer), de context, het doel van de tekst en jullie organisatie-identiteit. Ben niet bang om aansluiting te vinden bij specifieke doelgroepen en andere professionals af te stoten. Maar blijf wel jezelf (als organisatie)… 

En dan de laatste C van Call to Action. Het doel van een vacaturetekst schrijven is heel simpel; kandidaten werven. Daarom moet een vacaturetekst altijd een oproep tot actie hebben (of meerdere). De meest voor de hand liggende is natuurlijke ‘solliciteer nu’, maar je kunt ook denken aan een bredere context. Bijvoorbeeld “klinken we als een toffe organisatie, maar klinkt deze rol niet zo? Geen probleem, laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van nieuwe vacatures die wel passen” (maar dan natuurlijk wat korter).

Bedenk vooraf de structuur

Een goed idee bij elke tekst die je schrijft, maar ook zeker als je een vacature gaat schrijven. Denk na over de indeling van de vacaturetekst die je gaat schrijven. Nu bieden de 4 C’s al best aardig wat structuur. Maar ook de ingrediënten geven richting. Niets over het hoofd zien? Download gratis het Vacaturetekst Sjabloon

vacaturetekst maken sjabloon

Maak het lekker actief

Ja, je bent bijna zo ver, je gaat de tekst schrijven. Doe dit alsjeblieft in de actieve vorm en verleid jezelf om de passieve schrijfvorm te vermijden. Dit leest nu eenmaal een stuk prettiger. Je tekst krijgt ritme, de lezer een glimlach én je krijgt zelf meer plezier in het schrijven (hoop ik).

Wat is een goede vacaturetekst?

Er zijn online veel standaard tips voor het schrijven van een vacature te vinden. Hopelijk hebben de aanvullende tips je al op weg geholpen als het gaat om de voorbereiding van je vacature. Maar wat is dat eigenlijk een goede vacaturetekst? Een goede vacaturetekst zorgt ervoor dat jullie kandidaten werven. Kandidaten die jullie zoeken.

Hieronder vind je voordelen die je kunnen motiveren een goede vacature te schrijven (niet uitputtend).

Een basis voor de rest van je wervingsaanpak

Idealiter is het een tekst die enigszins opvalt in de wirwar van vacatures die online staan. Tegenwoordig is het werven nu eenmaal niet zo makkelijk als het online knallen van de geschreven vacaturetekst. Achterover leunen en wachten tot de kandidaten zich melden. Daarom is het handig dat de tekst ook een basis vormt voor content op wervingskanalen, zoals LinkedIn, Indeed, TikTok, enzovoorts. Zo bespaar je tenslotte tijd én middelen.

Een goede vacaturetekst verhoogt de kans op (neuro)diversiteit en inclusie in teams

Een goede vacaturetekst ook in staat om diversiteit, inclusiviteit en neurodiversiteit in de organisatie aan te moedigen. Met andere woorden, je trekt alle mensen aan die qua profiel goed passen en waarde kunnen toevoegen. Niet alleen de usual suspects. Dat profiel sluit niemand uit. Dat betekent niet dat je niet specifiek bent, zoals eerder gezegd word je juist wel specifiek als het om karakter en houding gaat. Daarom is het belangrijk dat je in gesprek gaat met de doelgroep tijdens het doelgroeponderzoek. Zo voorkom je dat je eigen overtuigingen in de weg zitten.

Hoe ver jullie als organisatie al zijn met een beleid of aanpak rondom dit thema, weet ik natuurlijk niet. Maar een eerste stap is zo gezet. Kijk eens naar de denkhoeden van psycholoog Bono (deze leg ik in onderstaande video uit) of DISC om inzicht te krijgen in de vertegenwoordiging van verschillende denkstijlen die je in het huidige team herkent. Dus ben eerlijk marketingmanager, is het niet eens tijd om ook wat ‘groene’ energie binnen te halen? Die energie is ongetwijfeld ook vertegenwoordigd in jullie doelgroepen.

Het zorgt voor duidelijkheid

Een goede vacaturetekst maakt direct duidelijk voor wie de vacature is én waarom het een gave rol is. Richt je vooral op jullie te bieden hebben en scheid het kaf van het koren door zonder uitgebreid stil te staan bij een rijtje met functie-eisen, dat deze verwerkt zijn in de tekst. Om bij het benoemen van de arbeidsvoorwaarden clichés te voorkomen. Een gouden tip;neem de volgende tekst over:
“Natuurlijk krijg je dit <3 standaard voorwaarden>, maar je krijgt ook dat <5 bijzondere voorwaarden>”.

Bijkomend voordeel, een goede vacaturetekst schrijven draagt bij aan een lager verloop. Want goede werving aan de voorkant, voorkomt dat mensen na een goed (verkoop)praatje, gillend wegrennen aan de achterkant. En nee, daar hoeft je organisatie echt geen terreurclub te zijn. Een mismatch is tenslotte zo gemaakt.

En wat maakt een vacature pakkend?

Een pakkende vacaturetekst schrijf je door de lezer echt aan te spreken. Dat ze bijna denken, ‘hebben ze het nu tegen mij? Hier wil ik wat mee.’. Het voelt voor de lezer alsof die speciaal voor hen is geschreven. Het geeft ze misschien zelfs een speciaal of sprankelend gevoel én een soort van oncontroleerbare drang om te reageren. Want, deze rol is op hun lijf geschreven. Kortom, een pakkende tekst, vraagt om (hyper) focus op een duidelijke doelgroep. En lieve hrm-er of marketeer (ik gok dat het schrijven van een vacature vaak bij jullie komt te liggen), vul dat nu niet zelf in, maar ga in gesprek met collega’s die de rol al vervullen. Is het een nieuwe rol? Ga dan in gesprek met mensen uit je netwerk die dat werk al doen.

Maak het visueel en tekstueel aantrekkelijk

Maak gebruik van video’s, (coole, mooie, toffe of bijzondere) foto’s, Podcasts, Spotify-afspeellijsten (de playlist van de afdeling), noem het maar op. Alles wat helpt bij het over brengen van de sfeer en cultuur. Zet die media tactisch in om een nog beter beeld te schetsen van de rol, het team, de belangrijkste taken van het team en de organisatie in zijn geheel. Kies altijd voor spreektaal. Dat leest wel zo lekker en wekt (positieve) emoties op. Daarnaast maakt het de vacature die je schrijft actief.

goede vacature schrijven emoties tonen en losmaken

Mag er wat meer emotie bij een vacature schrijven?

Over emoties gesproken, gooi ze in de mix. Neem iemand mee in hele leuke, maar ook minder leuke dingen die bij deze rol horen. Of het type uitdaging waar jullie als organisatie voor staan en wat dat met jullie doet. Zo kan ik me voorstellen dat een organisatie in de duurzame mobiliteit emotioneel betrokken is bij het doel. Maar het ook schrijnend kan zijn als ze doelstellingen niet halen door wet- en regelgeving, subsidies die verdwijnen of een slecht imago (denk aan de Belastingdienst). Dit betekent niet dat je een uitzichtloos, depressief betoog hoeft te houden. Maar door aan te geven hoe jullie daarmee omgaan en welke rol jullie voor de nieuwe collega zien, maak je het wel oprechter. Zie ook de videosuggestie in het vacaturetekst voorbeeld hieronder.

Doe eens gek vertel een verhaal

Storytelling, daar heb je wellicht als eens van gehoord. Pas het eens toe in een vacature. Ons brein verwerkt verhalen, makkelijker dan andere vormen van informatie. Hier zijn verschillende theorieën over ontwikkeld. Waaronder een die te maken heeft met onze evolutie, waarbij men er van uitgaat dat we verhalen vertelde om elkaar te informeren welke delen van een gebied veilig of gevaarlijk waren. Welke besjes wel of niet te eten. En ga zo maar door. Wat de reden ook is probeer het eens uit.

Deze inzichten gaan je zeker helpen bij het schrijven van betere teksten.

En een vacaturetekst voorbeeld als illustratie (gewoon lekker over de top)

Hieronder een voorbeeld vacaturetekst. Een beetje over de top, maar je krijgt een idee van hoe een tekst eruit kan zien. Ook handig het Vacaturetekst maken Sjabloon, hierin staan de onderdelen inclusief voorbeeldtekst. Je downloadt het sjabloon hier.

vacaturetekst voorbeeld

Begin van de vacature voorbeeld tekst

De titel; maak hem pakken maar duidelijk. Hij kan gek, serieus of wervend zijn. Hoe dan ook moet het iets met de lezer doen.

Groene revolutie zoekt BI-kanjer: Maak de wereld duurzamer met data-inzichten!

Heb je de afgelopen jaren gewerkt als BI-consultant en wil je wat anders? Maar ben je niet helemaal toe aan een gewaagde carrièreswitch? Dan hebben we de ideale rol voor jou; teamlead BI-consultant. En het leuke je mag ook gewoon nog BI-werkzaamheden oppakken. Lijkt je het wat? Lees snel verder.

In dit vacaturetekst voorbeeld, openen we met de lezer in gedachten. We spreken de persoon die we voor ons zien aan. Met meer details uit je onderzoeksfase kun je dit nog beter doen. Gaaf, want algemene openingszinnen voor vacatures zijn er al genoeg.

Als onze nieuwste BI-held ga je niet alleen werken aan projecten die de wereld veranderen, maar krijg je ook de ruimte om eigen ideeën van de grond te krijgen. Van het ontwikkelen van baanbrekende dashboards die onze organisatie helpen om de gewenste impact te maken. Tot het coachen van je teamleden. Alles met als doel bijdragen aan groen vervoer in Nederland. En het mooiste? Je doet het samen met een team dat jouw passie deelt. Herken je jezelf? Mooi, want dan zoeken we jou.

We gaan in deze voorbeeld vacaturetekst verder met iets meer toelichting op de rol. Eerlijk is eerlijk, de opening alleen gaat namelijk iets te kort door de bocht. Hierbij proberen we de lezer enthousiast te krijgen én ja te laten zeggen. Wist je dat in het kader van gedragsverandering dit een veel toegepaste techniek is? Mensen ja laten zeggen, maakt het uiteindelijk makkelijker om een actie uit te voeren (bijvoorbeeld solliciteren).

In deze voorbeeld vacaturetekst gaan we verder met kort (echt KORT) iets vertellen over wie we zijn

Bij wie kun je aan de slag?
Je gaat aan de slag bij GroeneMobiliteit.nl. Elke dag werken we samen om de mobiliteit in Nederland te verduurzamen. Zodat iedereen de gemakken van je bestemming makkelijk bereiken ervaart, zonder dat de planeet daar onder lijdt. Dat doen we door data en een mobiliteitspark beschikbaar te maken voor onze meer dan 1 miljoen gebruikers.

Je ziet het dit houden we kort en krachtig, want het is nog even niet zo boeiend wat jullie precies doen. Beperk je tot een goede HR-slogan en de missie van de organisatie. En als het even kan zorg dat het de lezer aanspreekt. GroeneMobiliteit is een ambitieuze partij en straalt het uit, zonder te zeggen dat ze ambitieus zijn.

Wat ga je doen (als je bij ons aan de slag gaat)?

Samen met Mohamed, Rick, Lisa en Ni ga je aan de slag met het versterken van de basis die er al ligt. En aangezien er niets mis is met een hoge lat, breng je het met jouw ervaring en inzichten naar een hoger niveau om onze missie te realiseren. Jij en je team werken daarom nauw samen met andere teams zoals marketing, frontend en de operatie. Jullie geven hen inzichten, het type waarvan ze niet eens wisten dat ze het nodig hadden. Daarnaast neem je plaats in het klant-leiderschapsteam. Samen met de andere leads zorgen jullie dat de teams non-stop bijdragen aan de organisatiedoelen. Mohamed weet alles over onze databases, Ni over interface en gebruikersgemak, Lisa is datamarketeer en Rick BI-expert.

In een video vertelt Rick, de huidige teamlead wat hem aanspreekt en waarom hij vertrekt.
“Het tofste aan werken bij Groenemobiliteit.nl is dat al onze collega-teams ons zo waarderen. Tot nu toe pakte ik ook de teamleader op me, maar hierdoor mis ik de operatie te veel. Als je solliciteert ontmoeten we elkaar bij het eerste gesprek, ik heb er zin in” – zegt Rick in een video. Ben je enthousiast laat het ons direct weten, solliciteer hier.

Nou ja, iets in die trend, geef een inkijkje in het team waar de potentiële kandidaat gaat werken en de uitdagingen waar ze mee aan de slag gaan. Oh ja, je hoeft niet tot het einde van de tekst te wachten om een call to action te plaatsen. Dat mag best ook halverwege én aan het einde.

Waarom wil je dit bij ons doen?

Bij ons is elke dag een avontuur waar je je kennis, ervaring en creativiteit inzet om onze missie werkelijkheid te maken. En waar je gelukkig ook continu nieuwe dingen leert.

Plaats een video van iemand uit het leiderschap die een concreet, maar moeilijk voorbeeld geeft van hoe de cultuur werkt. Een bijna pijnlijk voorbeeld met goede afloop. Waarin de missie en visie, kernwaarden, het kenmerken voor wie het bedrijf is tot leven komt.

Thuiswerken? Geen probleem. Ook als je tijdens ‘werktijd’ even wat privé’s doet, zoals sporten of een boodschap, maakt het ons echt niet uit. We kijken vooral naar de output. Maar als je het niet heel erg vindt, zien we je wel graag af en toe op kantoor. Want, we zouden je anders te erg gaan missen. En waarschijnlijk wil je vast weleen aansluiten bij de donderdagmiddagborrels, kwartaaluitjes en andere activiteiten.

Onderscheid jullie organisatie ook hier van andere organisaties. Een goede BI-er kan overal aan de slag, waarom zou de kandidaat voor jullie moeten kiezen? Probeer de identiteit van de organisatie moeiteloos over te brengen zonder teksten als ‘onze cultuur kenmerkt zich door X’, ‘Dit zeggen collega’s over werken bij ons’, ‘onze kernwaarden zijn’ te gebruiken. Die zijn veel te standaard en daardoor kan het nooit een echte vertaling zijn van wie jullie als organisatie zijn.

Wat krijg je?

Natuurlijk bieden we uitstekende arbeidsvoorwaarden, maar daarnaast bieden we ook:

Uiteraard bieden we ook een goed pension, fitness mogelijkheden en een goed verzorgde donderdagmiddagborrel.

Je vacature afronden; de call to action

En nu jij!
Je bent er nog en dat is fijn. We denken dat het komt, omdat de rol op je lijf is geschreven. Of tenminste grotendeels. Klopt dat? Laat het ons dan weten op een manier die bij jou past; je cv, LinkedInprofiel, een video, een geschreven motivatie of een ouderwetse brief. Pick your poison.

Maak het de geïnteresseerde makkelijk om te laten zien wie ze zijn, zonder zich in de eenheidsworst der sollicitatiebrieven te dwingen. Niet iedereen vindt dat leuk om te doen of is er goed in zichzelf in een motivatiebrief over te brengen. Wil je enkel daarom mogelijke pareltjes van een kandidaat mislopen? In het verleden ontving ik zelf vaak sollicitatievideo’s, serious games, magazines en meer terwijl dit toen niet de norm was, ik denk ook niet dat veel mensen dit nu doen. Maar als men dit doet, zie je zoveel meer dan een brief. Dus laat het los, laat de sollicitant kiezen hoe ze zichzelf het beste kunnen presenteren. Sollicitatie binnen? Succes met de selectie 😉.

Tot slot

Leuk dat je tot het einde door leest. Ben je klaar om een vacaturetekst te maken? Vergeet dan niet het gratis vacaturetekst sjabloon te downloaden. Dit helpt je bij de vacature schrijven, want het biedt structuur. Wil je ons liever de vacaturetekst laten schrijven? Dat kan natuurlijk ook.

Auteur

Hopelijk heb je de pagina met plezier gelezen, dat was in elk geval wel mijn intentie. Wie ben ik? Sayna de Voogd van adviesbureau de Gouden Ananas. Ik help organisaties met ambitie op het gebied van innovatie- en gedragsvraagstukken in de breedste zin. Vanuit mijn advieswerkzaamheden over organisatie-identiteit, worden er met regelmaat vacatures geschreven voor klanten. Ik hoop dat ik de aanpak op je heb kunnen overbrengen. Veel succes en bovenal plezier bij het schrijven van de vacaturetekst!