21 van de meest gebruikte B2B Marketing KPI’s
Marketing KPI’s (Key Performance Indicators) zijn de meetpunten die je helpen te zien of je marketingstrategie echt werkt. Ze bieden houvast voor monitoring en optimalisatie van de strategie die wordt uitgevoerd. Ze geven managementteams van zakelijk dienstverlenende bedrijven snel inzicht in wat er goed gaat en waar jullie kunnen verbeteren, zodat er geen tijd wordt verspild aan strategieën die niet werken.
Wil je direct naar het onderwerp dat je het meest intereresseert? Klik dan op het onderwerp:
- Het overzicht met 21 marketing KPI’s
- Wat zijn marketing KPI’s?
- Waarom zijn marketing KPI’s belangrijk?
- Hoe gebruik je deze KPI’s?
- Op basis waarvan maak je de KPI’s?
- Hoe registreer je de voortgang?
- Hoe gebruik je ze om de activiteiten en resultaten te optimaliseren?
- Belangrijke aandachtspunten als je hiermee gaat werken
Wil je de KPI’s direct verwerken in een strategisch marketingplan? Download dan gratis het Gouden Marketingplan Template in Word, dit biedt je houvast.
21 Voorbeelden van veelgebruikte b2b marketing KPI’s.
Hieronder volgen per P uit de marketingmix 3 voorbeeld key performance indicatoren.
Product/dienst
- Klanttevredenheidsscore: Hoe tevreden zijn je klanten met het product? Bijvoorbeeld uitgedrukt in een NPS score of rapportcijfer van 1-5 of 1-10.
- Aantal klachten/complimenten over de dienstverlening: Registreer het aantal complimenten en klachten.
- Innovatiegraad: Hoeveel nieuwe diensten voegen we toe aan de diestenportfolio. En hoeveel van de omzet afkomstig van nieuwe diensten.
Prijs
- Prijsperceptie: Hoe wordt de prijs van de diensten door de doelgroepen ervaren?
- Gemiddelde orderwaarde: Hoeveel geven klanten gemiddeld uit per aankoop?
- Kortingsgebruik: Hoe vaak maken klanten gebruik van promoties of kortingen?
Plaats
- Verkoop per distributiekanaal: Welke verkoopkanalen en partnerships leveren de meeste omzet op?
- Marktpenetratiegraad: Hoeveel marktaandeel hebben we in de doelmarkten?
- Online versus offline levering: Percentage van online en offline levering van de diensten.
Promotie
- Conversieratio marketingleads: Hoeveel marketingleads worden omgezet in klanten?
- ROI van marketingcampagnes: Hoeveel winst leverden promotieactiviteiten op?
- Het aantal marketingleads: Het aantal marketingleads per maand.
People
- Medewerkerstevredenheid: Hoe tevreden zijn de medewerkers met hun werk en werkomgeving?
- Klantinteractiescore: Hoe effectief zijn medewerkers in klantcontact?
- Medewerkerretentie: Hoe goed zijn jullie in het behouden van goede medewerkers en talent?
Proces
- Orderverwerkingstijd: Hoe lang duurt het gemiddeld van akkoord op de offerte tot oplevering van de dienst?
- Onboarding: Hoeveel klanten en medewerkers gaan succesvol door de onboarding?
- Kosten per transactie: Wat zijn de kosten per verkooptransactie?
Planeet
- CO2-uitstoot: Wat is de ecologische voetafdruk van de bedrijfsactiviteiten?
- Impact op omgeving: Hoeveel van onze tijd besteden we aan positieve impact op onze directe omgeving? Bijvoorbeeld door medewerkers betaald vrijwilligerswerk te laten doen.
- Afvalreductie: Hoeveel bedrijfsafval wordt verminderd of gerecycled?
Wat zijn marketing KPI’s?
Marketing KPI’s (Key Performance Indicators) zijn cruciale meetinstrumenten die je helpen de prestaties van je marketingactiviteiten te monitoren. Vervolgens kun je op basis van de inzichten verbeteringen aanbrengen om de marketingdoelstellingen en daarmee de organisatiedoelstellingen te behalen. .
Waarom zijn marketing KPI’s belangrijk?
Marketing KPI’s zijn van vitaal belang omdat ze je helpen te begrijpen wat werkt en wat niet binnen je marketingstrategieën. Ze bieden een meetbare manier om je voortgang bij te houden en je successen en zwakke punten te identificeren. Dit is essentieel voor bedrijven met groeidoelstellingen die willen weten waar hun marketinginvesteringen het meeste rendement opleveren.
Voorbeeld: Stel, je B2B bedrijf biedt IT-consultancy diensten aan. Een belangrijke KPI kan de Customer Lifetime Value (CLV) zijn. Als je merkt dat de CLV stijgt na implementatie van een nieuwe productfeatures, kun je overwegen meer features op basis van klantinzichten door te voeren.
Wil jij direct waardevolle inzichten over de kansen en bedreigingen van jullie marketing?
Hoe gebruik je ze?
Gebruik marketing KPI’s door ze regelmatig te meten, analyseren en actie te ondernemen op basis van de verkregen inzichten. Stel duidelijke doelen en benchmarks vast voor elke KPI om te bepalen wat succes betekent voor jouw bedrijf. Monitor je KPI’s op regelmatige basis en pas je strategieën aan om continue verbetering te stimuleren.
Voorbeeld: Als je een B2B-bedrijf runt dat HR-diensten aanbiedt, kan een belangrijke KPI de Net Promoter Score (NPS) zijn. Als je NPS-score onder de verwachtingen ligt, kun je klanttevredenheidsonderzoeken uitvoeren om te begrijpen waarom klanten niet tevreden zijn. Met deze feedback kun je je dienstverlening aanpassen en verbeteren. Regelmatig meten en analyseren van je NPS en andere KPI’s zorgt ervoor dat je proactief problemen kunt identificeren en oplossen, wat leidt tot hogere klanttevredenheid en retentie (Neil Patel).
Op basis waarvan maak je marketing KPI’s dan?
Marketing KPI’s stel je op basis van de gemaakte strategische en operationele marketingdoelstellingen. Ze moeten specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn. Ze zijn dus onderdeel van de b2b marketingstrategie over de hele marketingmix.
Voorbeeld: Stel je bent een SaaS-bedrijf, de bedrijfsdoelstelling is omzetgroei van % met behoudt van winstmarge X%. Hieruit is de marketingdoelstelling van 50% meer marketingleads, waarvan 20% gekwalificeerde saleslead wordt voortgekomen. Op basis hiervan kun je KPI’s instellen, zoals het aantal gegenereerde marketing- en salesleads, de conversieratio van marketingleads, naar salesleads en van salesleads naar aantal klanten en de kosten per lead.
Hoe houd je de voortgang bij?
Houd de voortgang van je marketing KPI’s bij met behulp van dashboards en rapportagetools. Gebruik platforms zoals Google Analytics, CRM-systemen, e-mailmarketingtools en Business Intelligence-tools om realtime data te verzamelen en te visualiseren. Stel een regelmatig evaluatieschema in, zoals dagleijks, wekelijks, tweewekelijks of maandelijks, om de voortgang te bespreken en strategieën bij te stellen.
Voorbeeld: Voor een B2B-bedrijf dat logistieke diensten aanbiedt, kan de KPI ‘klantretentiepercentage’ belangrijk zijn. Gebruik een CRM-systeem om deze KPI bij te houden en creëer een dashboard dat in één oogopslag laat zien wat de prestaties zijn. Door regelmatig te evalueren, kun je snel reageren op dalingen in klantretentie, maar ook in pieken in het ene segment versus het andere segment. Dit proactieve beheer van je KPI’s zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van je prestaties en snel kunt reageren op veranderingen.
Hoe gebruik je marketing KPI’s om te optimaliseren?
Gebruik marketing KPI’s om zwakke punten te identificeren uit je b2b marketingstrategie. Vervolgens bepaal je verbeterpunten. Je maakt op basis van de voortgang telkens mini plan van aanpakken (hoef je uiteraard niet uit te werken) om het beoogde resultaat toch te behalen.
Aandachtspunten als je met key performance indicatoren gaat werken
- Het belang van datakwaliteit: Zorg ervoor dat de data die je meet betrouwbaar en accuraat is. Dit voorkomt verkeerde beslissingen op basis van foute data.
- KPI’s in context plaatsen: Begrijp de context van je KPI’s. Wat betekenen de cijfers in de bredere context van je bedrijf en markt?
- Feedback en iteratie: Gebruik KPI’s als onderdeel van een feedbackloop. Continu evalueren en verbeteren is essentieel voor succes.
- Stakeholder communicatie: Zorg ervoor dat je regelmatig communiceert met alle stakeholders over de voortgang en betekenis van de KPI’s.
- Technologische ondersteuning: Gebruik tools en technologieën die het verzamelen, analyseren en visualiseren van KPI’s ondersteunen, zoals Google Analytics, Marketing Automation systemen, (zoals ActiveCampaign of Mailchimp), CRM-systemen (bijv. SalesForce) en Business Intelligence-software, zoals Power BI en zelfs een eenvoudig overzicht in Microsoft Excel kan volstaan.