Online brainstorming & brainstorm tools

Online brainstorming & brainstorm tools

Online brainstorming en brainstorm tools tips en voorbeelden

Met de juiste online brainstorm tool, kun je van de voordelen genieten die online brainstorming biedt. In het artikel De brainstorm uitgelegd vertel ik je meer over de werkvorm. Een werkvorm om op creatieve en goede oplossingen te komen. Weet je waarop te letten bij het kiezen van werkvormen voor brainstormen? En heb je besloten dat dit prima via een online brainstorm tool kan? Maar weet je nog niet welke tool geschikt is voor online brainstorming met teams? Lees dan snel verder.

innoveren met een glimlach innovatiestrategie

De voor- en nadelen van online brainstorming

Voordelen

 • Door online brainstormen kun je bij elkaar komen terwijl de deelnemers kilometers van elkaar zijn verwijderd. 
 • Door een goede online brainstorm tool te gebruiken kun je op afstand ideeën delen, pitchen, clusteren en erop stemmen. Welke methodiek je ook gebruikt, er is vaak al een standaard canvas voor die methodiek beschikbaar. 
 • Als er eerst een offline heeft plaatsgevonden die online wordt voorgezet, biedt een online brainstorm tool uitkomst. Want de brainstorm facilitator kan deze eenvoudig laten verzamelen en in de tool verwerken door de notulist.
 • Nu medewerkers als hun werk het toelaat veelal hybride werken, kun je iedereen laten deelnemen in een online sessie. Zonder dat het hen extra tijd kost.
online brainstorm tool
 • Het beperkt de totstandkoming van de cognitieve bias: group think. Dit is een psychologisch (en bewezen) fenomeen waarbij de groep meegaat in dominante meningen en ideeën, in plaats van het uiten van de eigen perspectieven en meningen.
 • Je kunt online desgewenst makkelijker anonimiteit waarborgen en dus vrijuit denken stimuleren.
 • Indien dit in je brainstormopzet wenselijk is, kun je deelnemers ideeën laten verwerken en hen hierop laten reflecteren, alvorens je dit in de groep bespreekt.
 • Online brainstorming kan als onderdeel worden ingezet van een groep brainstorm die eerst een nominale / individuele brainstorm vraagt, om vervolgens in de groep te delen.

Nadelen van online brainstorming

 • Offline kun je door de ruimte, de setting, de gezamenlijke activiteiten de creativiteit nog meer stimuleren dan online.
 • Online kan het moeilijker zijn de betrokkenheid te waarborgen dan bij fysieke aanwezigheid.  Met andere woorden heb je bij online brainstorming meer werk als facilitator om iedereen actief bij te laten dragen.
 • Deelnemers hebben digitale skills nodig. Helaas zien we nog steeds dat medewerkers binnen organisaties soms moeite hebben met digitale toepassingen. Dit kan het proces en hun input belemmeren.
 • Deelnemers kunnen online worden afgeleid. Ook dit vraagt meer van je als het gaat om mensen actief te laten bijdragen.
 • Afhankelijk van de invulling van de sessie kan men worden beperkt door hun creativiteit of originaliteit. Dit kun je voorkomen door onder andere een messcherpe probleemomschrijving inclusief achtergrondinformatie te maken en te presenteren. Ook breakoustessies kunnen hierin een uitkomst bieden.
 • Bij offline sessies heb je als organisator invloed op het al dan niet aanwezig zijn van afleiding (bijvoorbeeld door deelnemers te verzoeken hun smartphones en laptops uit te laten. Deze invloed is online beperkter.

Zoals je ziet zitten er best wat voor- en nadelen aan online brainstorming. Dit hoeft niet erg te zijn, zorg voor een strak plan. De Checklist brainstorm organiseren maakt je werk makkelijker. 

Online brainstorming voorbereiding

De sessie voorbereiden vereist tijd:

 • Besluiten wat de invulling wordt.
 • Het kiezen van werkvormen voor brainstormen.

Op het moment dat je bezig bent met het organiseren van een brainstormsessie Als het voor de sessie belangrijks is, kun je communiceren door middel van een samenwerkingsapp waarmee de organisatie werkt. Veel gebruikte apps zijn Teams, Zoom of Google Meet. Sommige van deze apps hebben ook visualisatie add-ons waar je gebruik van kan maken. Als je geen behoefte hebt aan extra tools kun je bijvoorbeeld ook werken in apps die bij de communicatietool horen zoals Microsoft Powerpoint of Google Slides. Onderstaande tools kunnen als aanvulling worden gebruikt om ideeën te documenteren, te visualiseren en er op te stemmen. Bij alle tools is het nodig dat de deelnemers een account aanmaken.

Deze tools zorgen na de online brainstorming voor het bewaren van de ideeën. Tevens kunnen met uitzondering van de mindmap tools ideeën eenvoudig worden geordend op basis van vooraf opgestelde (selectie)criteria.

Direct aan de slag met jullie innovatie te versnellen?

Online brainstorm tools

Miro

Miro is een visuele app waarmee je kunt samenwerken op hetzelfde ‘bord’. Je kunt kiezen uit diverse templates of zelf een template maken. Daarnaast heeft het functies als timeboxing, kunnen deelnemers Post-its plakken en stemmen op de ideeën. Miro leent zich ook goed voor hybride bijeenkomsten. Deelnemers kunnen zich gratis aanmelden en tot 3 borden maken.

Lucid een andere online brainstorm tool

Lucid is een betaalde oplossing om samen te werken in een online brainstormsessie.

Canva

Canva is een tool met een gratis en betaalde optie. Iedere deelnemer heeft een account nodig. Met deze app visualiseer je ideeën. Er zijn talloze ontwerpsjablonen beschikbaar. Het fijne aan Canva is dat deelnemers met gemiddelde ontwerpvaardigheden visualistaties van hun ideeën kunnen maken.

Online brainstorm tool voor mindmapping

Er zijn diverse mindmapping- tools waaronder Bubble.us en Coggle. Met beide kunnen deelnemers eenvoudig voortborduren op elkaars ideeën tijdens online brainstorming. 

Een online brainstorm tool voor individueel online brainstorming

Chat GPT lanceerde in 2023 met een knal, deze tool gebruik generatieve AI en kan op basis van goed geformuleerde opdrachten (prompts) oplossingen voor je bedenken. Een heldere probleemomschrijving is hierbij van belang. In het artikel 30 Prompts voor marketeers vind je prompts ter illustratie.

We maakten deze lijst op basis van onze eigen favoriete tools (Miro, Chat GPT en Canva) en met behulp van het artikel van Zapier.

3 tips voor online brainstorming

Hierbij nog enkele tips voor online brainstorming:

 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid daarom als organisator enerzijds de onderdelen van de Checklist Brainstormsessie organiseren voor en anderzijds de inhoud van je brainstorm. Hierbij helpt de Gouden Brainstorm Template je.
 • Trap af met een ijzersterke pitch, waarin het probleem of de uitdaging wordt uitgelegd. Het doel van de meeting: online brainstorming kraakhelder wordt toegelicht, de deelnemers aan elkaar worden voorgesteld en de inzet van de online brainstorm tool wordt gedeeld, behoeft de tool uitleg deel dit van tevoren.
 • Laat alle deelnemers in dezelfde online brainstorm tool brainstormen, borg dat elke deelnemer toegang heeft en houdt zolang het proces duurt.

Wil je graag een Brainstorm Facilitator inhuren? Klik hier. 

Deel deze post

Gerelateerde posts

B2B marketing uitgelegd

Wat is b2b marketing? Hoe zet je het in? Waar moet je opletten? Of je nu de huidige aanpak gaat verbeteren of een nieuwe ontwikkelt. Wat je wil en moet weten lees je hier.

Lees verder