De vacaturetekst

De vacaturetekst

Een vacaturetekst maak je zo.

De arbeidsmarkt is oververhit. Alle beroepsgroepen kampen nu met personeelstekort, zo kopte het artikel van NOS.nl. Heftig, want door de samenloop van opgelopen spaartegoeden tijdens Corona, die de consument nu uitgeeft, en het massale personeelstekort mag jouw bedrijf er maar aangaan staan. Nieuwe collega’s werven bedoelen we dan.

Denk aan de Ov-bedrijven, de zorg en het onderwijs waar duizenden collega’s moeten worden geworven. Maar ook commerciële bedrijven zoals dienstverleners, de horeca, de retail en ga zo maar door. Helaas heeft niet elk bedrijf het budget zoals de corporates om daar grootste Tv-campagnes op los te laten. In hoeverre die dan ook succesvol zijn. Sterker nog voor veel bedrijven begint en eindigt de werving bij een vacaturetekst.

Goed nieuws, want die tekst kan juist vaak wat verbetering gebruiken. Hoe je een pakkende vacaturetekst schrijft, lees je in dit artikel. En kom je er niet uit? Dan laat je de vacaturetekst door de Gouden Ananas schrijven. Snel en eenvoudig.

Zelf een goede vacaturetekst maken doe je zo.

Begin je bij het begin, namelijk het beantwoorden van deze vragen:

 • Verdiep je wat en wie je bedrijf echt nodig heeft.
 • Wie zijn jullie? Wat zijn jullie kernwaarden en wat hebben jullie een nieuwe collega te bieden?
 • Wie is de kandidaat die écht goed bij jullie bedrijf past? Omschrijf deze tot in de puntjes. Ken je deze nog niet zo goed? Dan helpt onderzoek of de serious game het Doelgroepenspel.
 • Wat vindt deze kandidaat belangrijk in het werk? En hoe komt het bedrijf daarin tegemoet?
 • Wat maakt jullie bedrijf mooi, leuk, goed om voor te werken?

Hoe maak je een vacature? 

Zoals gezegd door te beginnen met antwoord te geven (samen met de directie, de inhurende manager en de collega’s die al in het team werken). Nu horen we je (bijna) denken, nu mooie vragen, maar hoe verwerken we de antwoorden in een goede vacaturetekst? Dat gaan we je vertellen.

Dus, hoe stel je een goede vacature op? That’s is the question. In het eerder genoemde stappenplan vind je in elk geval de vragen waar de vacature antwoord op moet geven. We raden je voor de opbouw het volgende aan:

 • Start met het aanspreken van de kandidaat. Dus begin met wat de kandidaat eraan heeft i.p.v. wie jullie zijn en wat jullie zoeken?
 • Laat veelgestelde vragen tijdens de sollicitatieprocedure en -gesprekken terug komen en beantwoord deze.
 • Schrijf actief en aantrekkelijk. Het enige doel van de vacaturetekst is tenslotte het werven van kandidaten.

Vacaturetekst maken: de inhoud

Nu naar de inhoud van de vacature. Op een rijtje:

 • Zorg dat je duidelijk maakt wie je zoekt, wat diegene leuk vindt en waarom.
 • Vertel wat je bedrijf de nieuwe collega te bieden heeft, denk daarbij aan bedrijfscultuur, de sector waarin jullie actief zijn, de collega’s, de werkomgeving, enzovoorts. Maar ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld (als dit mogelijk is) hybride te werken, een Ov-kaart of andere vervoersregelingen, de mogelijkheid om in het buitenland te werken, een fantastisch aantal vakantiedagen, bedrijfsuitjes, training en educatie enzovoorts.
 • Zorg dat je de lezer in de vacaturetekst meerdere keren oproept om te solliciteren (call to action).
 • En sluit af met de uitleg van het vervolgproces, een uitnodiging om te solliciteren en een deadline.

Bam. Je bent er! Je hebt een vacaturetekst geschreven. Laat hem door één of twee collega’s tegenlezen (voor leesbaarheid en spelfouten). Wil je het naar een hoger niveau tillen dan kun je ook zoekwoorden onderzoek overwegen, dan kun je de vacature zo schrijven dat deze beter vindbaar is in de zoekmachine Google. Misschien dat de marketingafdeling je hier bij kan helpen.

Nog wat leuke extra’s

Een inkijkje in de virtuele werkagenda zoals CoolBlue bijvoorbeeld doet, dit hebben we voor diverse klanten ingezet en dit werkt goed! Vooral handig bij rollen die onbekend zijn of waarbij je mensen meer gevoel wilt geven over wat het bij jullie organisatie inhoudt.

Foto credits: Christin Hume, Typende handen, https://unsplash.com/photos/hBuwVLcYTnA

Deel deze post

Gerelateerde posts

De vacaturetekst

Een vacaturetekst maak je zo. De arbeidsmarkt is oververhit. Alle beroepsgroepen kampen nu met personeelstekort, zo kopte het artikel van NOS.nl. Heftig, want door de

Lees verder