4 simpele story-telling technieken.

4 storytelling technieken die jullie verhaal naar een hoger niveau tillen
Jij zoekt simplee storytelling technieken? Mooi de Gouden Ananas zet ze graag voor je op een rijtje.
Zo kun jij deze wetenschappelijk bewezen techniek voor je organisatie kunt inzetten. Bijvoorbeeld bij het veranderen van gedrag binnen of buiten jullie organisatie. Navigeer snel naar de techniek waar je meer over wil weten:
Oh en heb je eigenlijk nog geen antwoorden op vragen als wat storytelling is? Of waarom het werkt? Lees dan eerst dit.

Wat voor storytelling technieken zijn er?
Een verhaal vormgeven kan met behulp van verschillende storytelling technieken.
Let op: het gaat hier nog niet om de selectie van je middel; vertellen we het verhaal in een presentatie, een TV- of radioreclame, een online video, een film, een boek of iets totaal anders. Maar het gaat hier echt over de inhoud van het verhaal. Hoe bouw je de verhaallijn op enzovoorts.
Hier zijn zoals voor wel meer dingen in het leven gelukkig heel veel modellen en technieken beschikbaar. We zetter er een aantal voor je op een rij.
Storytelling techniek 1: The hero’s story
Vraagje vooraf; heb je een van de delen van Harry Potter gelezen of gezien? Fijn, want dat gebruik ik als voorbeeld om de hero’s story uit te leggen. Deze storytelling techniek gebruiken storytellers vaak bij het maken van hun verhalen. 1. Introduceer een of meerdere hoofdpersonen, met een doel. Denk aan Harry Potter, die graag wat gelukkig wordt. 2. En doe dat in een setting Want hij woont bij zijn niet liefhebbende familie, die ook nog eens geen tovenaars zijn.
3. Creëer een prikkelend (alles veranderend) voorval
Wow, Harry en zijn familie krijgen plots bezoek van een reus, met een vliegende auto. Wat blijkt Harry is de zoon van beroemde, vermoorde tovenaars. En Harry is de aangewezen persoon om deze moordenaar: Voldermort, tegen te houden (want ja die werkt aan een opmars).
4. Breng conflicten, problemen, risico’s en gevaar in
Harry die ruzie krijgt met Hermelien én Ron. Het bezoeken van geheime kamers, de dood van Hoofdmeester Perkamentus en verraad wat geen verraad leek.
5. En werk toe naar een crisis
De last van het redden van de wereld ligt op de schouders van Harry en Hermelien (net als vele anderen) helpt hem. Maar ze bevinden zich in een wereld waar de vijand heerst én zij zijn verdwaald.
6. Breng het samen tot een grote finale: de climax (en geen anti-climax!)
Het moment dat Harry na 7 boeken en 8 films op het punt staat om dan eindelijk Voldermort te verslaan én het in een giga gevecht, waarbij alles lijkt verloren, dan toch lukt om hem te verslaan!
7. Werk toe naar het einde: open of gesloten, jij maakt de keuze
Is Harry dood, hij praat tenslotte met Perkamentus én ziet zijn overleden ouders. Alles valt op zijn plek en Harry ook, hij leeft toch wel.
8. Laat de held als een nieuw persoon naar ‘huis’ keren
Hij leeft nog een lang en gelukkig leven met Jenny en hun kinderen. Die ze op het einde voor het eerst naar school brengen. In een hele fijne en gelukkige wereld!
Storytelling techniek 2: De 4 P’s
De 4 P’s is een storytelling techniek van videoplatform Vimeo. Bekijk het filmpje of lees onderstaande uitleg over hoe je de 4 P’s kunt gebruiken.- People: wie zitten er in het verhaal? Personages zorgen ervoor dat de ontvanger emotioneel verbonden raakt met je verhaal. Wel. zo handig.
Personages kunnen mensen, dieren, objecten, fictief en niet-fictief zijn. Probeer eens te kiezen voor het personage waar het juist niet zo bovenop ligt dat het de hoofdrolspeler is. Denk aan Eddard Stark in Game of Thrones.

- Place: waar vindt het verhaal plaats? Denk hierbij aan het fictieve/niet-fictieve tijdsperk, geografische locatie, gebouwen en meer.
- Plot: wat is je verhaalslijn? Welke gebeurtenissen vinden plaats? Welke ontwikkeling maken de personages mee? Bedenk je dat een de ontvanger ruimte biedt om vragen te stellen en emoties te voelen bij het verhaal. Denk aan helden en slechteriken.
- Purpose: waarom is het verhaal de moeite van het kijken, lezen of luisteren waard? Wat is de onderliggende boodschap? Zoals bij Disney films vaak het geval is. Maar wat bijvoorbeeld bij reclames ook het geval kan zijn. Zie ook onderstaande video.
- De customer: Wie is de ontvanger van de communicatie?
- De call to action:
Wat wil je dat de ontvanger doet na het ontvangen van de communicatie? - De context
In welke fase ontvangt men de communicatie? - De content
Welke behoefte (inhoudelijk/informatief) heeft de ontvanger?
Gebruik de 4 C’s tool om de verhaallijn van je verhaal te maken.

SPCCT(?)!
De Grammarly Blog geeft de voorkeur aan de opbouw; setting, pot, conflict, characater en thema. Hoe geef je een verhaal vorm aan de hand van SPCCT? We nemen een nieuwsitem in het journaal als voorbeeld:
- Setting: de nieuwslezer introduceert het onderwerp en geeft het woord aan een verslaggever op locatie.
- Plot: de verslaggever duidt met wie er wat gebeurde. Maar ook waar, wanneer en als hij kan ook waarom en hoe dat is gebeurd. Dit doen ze vaak op basis van de 5 W’s en 1 H methode (wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe).
- Conflict: de verslaggever krijgt een aanvullende vraag om de situatie en met name het conflict dat er plaatsvond toe te lichten.
- Hoofdrolspelers: in een nieuwsitems kunnen er hoofdrolspelers in de vorm van mensen, bedrijven, overheden, dieren, materiële of immateriële zaken voorkomen.
Zoek je meer inspiratie? Lees dan ook het artikel met 12 storytelling voorbeelden van de overheid, commerciële organisaties en de zorg.

Hi, mijn naam is Sayna de Voogd strateeg bij de Gouden Ananas en happy to help bij vraagstukken op het gebied van duurzame groei bij organisaties. Want van het maken van impact help ik graag. Digitaal kennismaken? Stuur me een Whatsapp-bericht of neem contact op.

Fotocredits
