12 storytelling voorbeelden

15 storytelling voorbeelden

Het effect van goede verhalen vertellen, krijgt steeds meer aandacht in verschillende vakgebieden. Denk aan leiderschap, marketing, gedragsverandering, presenteren, trainen en meer. 

De reden waarom lees je in het artikel Storytelling; dit maakt het geweldig. In het kort verhalen geven je de kracht om mensen met je boodschap te raken, te inspireren en te motiveren. Hoe je dat doet? In dit artikel delen we 12 storytelling voorbeelden, uit verschillende sectoren zoals de overheid, de zorg, de commerciële sector en het onderwijs. Daarnaast laten we ook drie inspirerende visual storytelling voorbeelden zien.

Storytelling Voorbeelden uit de (Lokale) Overheid

1. Gemeente Tilburg
In “De Reis van de Held” vertelt de Gemeente Tilburg het verhaal van een held (een burger met schulden) op zoek naar hulp om de schulden op te lossen. Het was bedoeld als een inspirerend verhaal voor andere burgers met vergelijkbare problemen.

2. Gemeente Bergen op Zoom

Maakte de videoserie Ons Brabantse Wal waarbij bewoners vertellen over het wonen in de regio. 

3. Gemeente Gent

De gemeente Gent maakte een animatievideo waarin ze met een eenvoudig verhaal het probleem dat zich voordoet door klimaatverandering uitlegde. Ook laat het filmpje zien wat de gemeente doet op het gebied van klimaatadaptie om problemen te voorkomen.

4. Het Koningshuis

Een website van het Koningshuis probeert in verhalende vorm uit te legge wat er bij de Troonrede in 2022 verwacht kon worden. 

 

5. Waterschap Aa en Maas

Ze maakte een literair festival op een wandel- en fietsroute langs de de Aa. Het gaat om een traject van 6 kilometer langs de rivier. Op de route werden bezoekers verrast door beeldende kunst, verhalen, poëzie, dans, fotografie en muziek. Op deze manier probeerde het natuur en cultuur samen te brengen.

Storytelling voorbeelden van commerciële bedrijven

6. Nike

In 2019 lanceerde Nike de “Dream Crazier” campagne, waarin vrouwelijke atleten centraal stonden en de nadruk werd gelegd op het doorbreken van genderstereotypen en het doorzettingsvermogen van vrouwen in de sport. Met de krachtige slogan “Show Them What Crazy Can Do”. De campagne werd onder andere gepusht met een TV-ad. 

7. Gilette

In 2019 lanceerde Gillette de “The Best Men Can Be” campagne, waarin het bedrijf opriep tot verandering in de mannelijke cultuur en opkwam voor inclusiviteit en respect. Met de campagne wilde Gillette een bijdrage leveren aan een betere wereld en probeerde het bedrijf te laten zien dat het meer is dan alleen een scheermesjesfabrikant. Net als bij Nike werd de campagne gepusht met TV-reclames. Overigens reageerde Egard Watches met deze video

8. Vattenfall fossieelvrije wieg

Een ander voorbeeld is de fossielvrije wieg van Vattenfall. Waar Sayna de Voogd van de Gouden Ananas zelf aan heeft bijgedragen. Hier werd het productieproces (wat extreem moeilijk was in 2019-2020) om een product fossielvrij te ontwikkelen. 

Storytelling Voorbeelden uit de Zorg

9. Radboud UMC

Verhalen die raken is een boekje uitgegeven door het Radboud UMC. Hierin delen collega’s en patiënten verhalen die hen raakten. De verhalen bundel werd bij collega’s uitgedeeld om de menselijkheid van het werk te benadrukken. 

10. Zorggroep Elde Maasduinen

Werkte mee aan de expositie ‘Een dag uit het leven van een honderdjarige’ van de Leyden Academy. Waarbij ze door middel van foto’s de verhalen van 100-jarigen deelden. 

11. Sint Maartenkliniek

De kliniek vertelt verhalen van haar patiënten in journalistieke verhaalvorm en deelt deze als artikel op de eigen site. 

Heb je hulp nodig bij jullie eigen storytelling aanpak? Neem dan contact op met de Gouden Ananas. We helpen jullie graag bij de strategie en implementatie. Tot snel?

Fotocredits:

Foto microfoo door Rudy and Peter Skitterians op Pixabay

Foto vrouw die leest op Pexels.