Lees hier tips over hoe je de samenwerking ook in Corona-tijd verbetert!
Onze tips om de samenwerking tussen afdelingen te verbeteren (en ook zeker binnen teams):
Skip the line
Bespaar tijd bij het lezen van de tips om de samenwerking tussen afdelingen verbeteren. Klik op de tip waar je meer over wilt weten:
Welkom op deze veel bezochte pagina. Gelukkig ben je niet alleen in de zoektocht naar een betere interne samenwerking. Nee, ook niet in tijden van veel thuiswerken. Op deze pagina vind je tips, filmpjes en downloads om je op weg te helpen. Laat je ons weten wat je ervan vindt? Ook als je vragen hebt horen we het graag.
Om de samenwerking beter te maken, heb je de input en ideeën over die samenwerking van je collega’s en/of teamleden nodig. Ga dit dus niet als eenmansmissie zelf verzinnen en doorvoeren. Benut de kennis, ervaring en vooral ook de wensen en ideeën van anderen. Met het werkblad Beter samenwerken: vraag het heb je een mooi overzicht met handige vragen die je kunt stellen. Je download door het formulier in te vullen.
Download de vragen voor je teamleden
Ondanks alle trainingen, cursussen en meer, vergeten we soms dat we gewoon niet allemaal hetzelfde denken of hetzelfde belangrijk vinden in onze manier van werken. Daarom een korte opfrisbeurt: bekijk het korte filmpje hieronder. Deel het filmpje met collega’s, want zelfs als je nooit van de Denkstijlen van Bono hoorde, herken je er vast wel een en ander in. Bijvoorbeeld uit Discovery Insights, DISC, Management Drives enzovoorts. Wakker die kennis weer aan en motiveer elkaar het toe te passen.
De meeste bedrijven zijn ondanks Covid-19 niet minder gaan vergaderen. De Teams- en Zoom-uitnodigingen vliegen om de oren. Helaas zijn de vergaderingen er ook niet efficiënter op geworden. De angst om iets te missen en ongeïnformeerd door het leven te gaan, juist omdat je niet informeel bij het koffie-apparaat wordt bijgepraat, zal hierin zeker een rol spelen. Hoe dan ook er valt binnen veel organisaties met of zonder Covid-19 veel te verbeteren aan de manier hoe we vergaderen. Nu zijn we geen vergaderexperts, maar wel wars van onnodige meetings…
Dus hierbij een paar tips:
- Doel & Agenda
Formuleer een doel en agenda en deel deze met de genodigden. Vertel ook wat je van hun deelname verwacht. - Kort en krachtig
Houdt de inhoudelijke vergadering kort en krachtig. - Maak het persoonlijk
Pak de telefoon eens op in plaats van een videomeeting. Op MT Sprout verscheen recent het artikel Je netwerk verwatert en dat is geen goed nieuws. Ook hier luidt de tip om aandachtig te luisteren door 1-op-1 te bellen of met zijn tweeën op 1,5 meter te wandelen. Yes, dat kost meer tijd, maar levert dus ook op. - Check in
Zorg voor korte check-ins en -outs. - Complimentenronde
Sure, iedereen wordt betaald om zijn of haar werk ‘gewoon’ goed te doen. Toch is een compliment op zijn tijd oh zo fijn. Herinner jij je het laatste compliment dat je van een collega kreeg nog? Voelde het goed? Dat werkt toch sfeerverhogend? Dus maak er tijd voor, juist ook tijdens vergaderingen. - Faciliteer de ‘kletstijd’
Zet het op de agenda, zorg voor break outs waarbij deelnemers in kleinere groepjes (2-3) kunnen kletsen en rouleer deze. Denk aan een digitale Kletspot, waar iedereen zijn brandende open vraag deelt. Gebruik praatkaarten zoals Vertellis (haal de minder gepaste vragen er wel even uit). - Ideeën digitaal & transparant verzamelen
Zorg voor een systeem waarbij ideeën proactief, digitaal en transparant worden gedeeld en waar men op kan reageren. Inspiratie nodig? Stuur een mailtje.
Heel eerlijk, wat doen jullie nu meer of misschien zelfs wel minder aan interne communicatie dan voor dat vrijwel iedereen vanuit huis werkte? Bij veel organisaties krijgen we op deze vraag het antwoord: hetzelfde en soms zelfs wel minder.
Allereerst bedoelen we bij de Gouden Ananas met interne communicatie niet het versturen van interne nieuwsbrieven. Nee we doelen op een doordachte strategie, tactiek en non stop uitvoering en verbetering, om medewerkers:
- geïnformeerd
- enthousiast
- aangehaakt
- betrokken
- en nog veel meer te houden
Communicatie in de breedste zin
Het gaat hier trouwens niet alleen over de communicatie binnen jullie team, of tussen twee afdelingen, maar met de gehele organisatie. Eveneens als met stakeholders van jullie team die zich misschien buiten de organisatie bevinden.
Organiseren jullie binnen teams, afdelingen online kookworkshops, diners, proeverijen, spelsessies, interactieve training of borrels? Overweeg het eens.
Gewoon op afstand is er ook veel mogelijk. En eerlijk is eerlijk, iets doen is beter dan niets doen.
Besteed samen met het team aandacht aan hoe jullie onderling communiceren. Deel deze 4 elementen van succesvolle communicatie met je team:
- De ontvanger
- De situatie
- De wenselijke actie
- De informatiebehoefte
Ze gelden zowel voor gesproken als geschreven communicatie. Deze manier van communiceren werd al ingezet bij teams van het Longfonds en de Dierenambulance. Hier schreef oprichter van de Gouden Ananas een handige publicatie over. Deze download je door het formulier in te vullen. In onderstaand filmpje legt ze het uit met als voorbeeld hoe je er een tekst mee kunt schrijven.
Download de publicatie
Actueel: Onderzoek over thuiswerken en waarom je daar als werkgever, leidinggevende of teamlid zeker wat aan kan doen
TNO* zegt op basis van het onderzoek ‘NEA – Covid-19’ dat de hoogte van de taakeisen afnam door het thuiswerken (39% eind 2019, naar 33% medio 2020). Wel werkten thuiswerkers (medio 2020 betrof dit 45% van de mensen) bijna het dubbele aantal overuren (7,1 medio 2020 in vergelijking met 3,3 uur eind 2019). Door begrip van de werkgever of leidinggevende kan veel druk worden weggenomen, aldus TNO.
Bron: TNO.nl: Thuiswerken: Leidt dat tot meer werkstress?.
Hoe verhoudt zich dit tot de vraag hoe je beter samen te werken?
Om te beginnen is het handig om inzicht te krijgen in hoe teamleden het thuiswerk ervaren. Juist als je de samenwerking op afstand wilt verbeteren. Hierover zo meer.
Werk je liever met een partner samen om de samenwerking te verbeteren?
Dit mag je verwachten van de Gouden Ananas:
1. Ervaren, kundig en sociaal 2. Optimistisch en creatief in wat wél kan 3. Altijd samen met het leiderschap én de mensen die het (blijvend) moeten doen 4. Klantgerichtheid staat centraal (naar jullie en jullie klant) 5. Snel komen tot haalbare stappen 6. Flexibel, digital en doelgericht